Ο Λουίς Αλιό, ο δεύτερος στην ιεραρχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, απέτισε σήμερα φόρο τιμής στους χαρκί, τους Αλγερινούς που υπηρέτησαν στο γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας, χαρακτηρίζοντάς τους «Γάλλους από το αίμα τους που χύθηκε» και καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύματα ρατσισμού και εγκατάλειψης από το γαλλικό κράτος.

«Σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 2013, εθνική ημέρα μνήμης, το Εθνικό Μέτωπο τιμά τους χαρκί συμπατριώτες μας, Γάλλους εκ του αίματος που διακινδύνευσαν και εκ του αίματος που έχυσαν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του κόμματος και σύντροφος της ηγέτιδάς του, Μαρίν Λεπέν.

«Παραμένοντας πιστοί στη Γαλλία και στον όρκο που έδωσαν οι χαρκί εγκαταλείφθηκαν άνανδρα στους βάρβαρους σοσιαλιστές του FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας) και περιορίστηκαν από το καθεστώς της εποχής σε μια κοινωνική και ανθρώπινη μιζέρια που δε τιμά τους πολιτικούς της εποχής οι οποίοι είναι ένοχοι για ρατσισμό και εγκατάλειψη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την επομένη των συμφωνιών του Εβιάν, στις 18 Μαρτίου 1962, με τις οποίες επικυρώθηκε η αποχώρηση των Γάλλων από την Αλγερία, 55.000-75.000 χαρκί, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών, εγκαταλείφθηκαν στην Αλγερία και έπεσαν θύματα αιματηρών αντιποίνων. Περίπου 60.000 έγιναν δεκτοί στη Γαλλία όπου εγκαταστάθηκαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα νότια της χώρας. Ο μεγαλύτερος ήταν εκείνος του Ριβεσάλτ.

Οι χαρκί και οι απόγονοί τους σήμερα υπολογίζονται στους 500.000 στη Γαλλία

Από το 1974 τα παιδιά τους έχουν πραγματοποιήσει πολλές φορές απεργία πείνας ή οργάνωσαν διαδηλώσεις ζητώντας να αναγνωριστεί η τραγωδία αυτών των ανθρώπων και να υπάρξει κάποια μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Η ένταξή τους στη γαλλική κοινωνία αποδείχθηκε δύσκολη, δεδομένου ότι αφενός εξισώνονταν με τους μετανάστες και αφετέρου απορρίπτονταν από τους συμπατριώτες τους. Το 2000 μάλιστα ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα τους χαρακτήρισε «συνεργάτες» των Γάλλων.