Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι "μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι "έχει έρθει η ώρα να φύγει" ο Λίβυος ηγέτης.

"Τα γεγονότα έδειξαν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Έχει έρθει η ώρα να φύγει", δήλωσε ο Μπαρόζο σε σύνοδο της Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν είχε καλέσει σαφώς τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Παράλληλα ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή αργότερα σήμερα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μίλησε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες νωρίτερα σήμερα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι 140.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα αυτής της χώρας με την Τυνησία και την Αίγυπτο.

"Είναι πραγματικά μια ανθρωπιστική τραγωδία", σχολίασε ο Μπαρόζο.

Αραβικός Σύνδεσμος: Καταστροφική η κατάσταση στη Λιβύη

Παράλληλα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι "καταστροφική", την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του οργανισμού, οι οποίοι συναντώνται στο Κάιρο, ετοιμάζονταν να απορρίψουν σε απόφασή τους οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

"Η κατάσταση στη Λιβύη είναι καταστροφική και δεν θα πρέπει να την αποδεχθούμε.  Οι ζωές των Αράβων έχουν αξία", σημείωσε ο Μούσα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

"Το συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου θα υιοθετήσει απόφαση στην οποία θα υπογραμμίζει την απόρριψη από τον αραβικό κόσμο οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη", όπως και την υποστήριξή του "στην ενότητα και την ασφάλεια του λιβυκού εδάφους", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο προσωπάρχης του Μούσα, Χισάμ Γιούσεφ.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος "ανησυχεί" για την κρίση στη Λιβύη, δήλωσε παράλληλα σήμερα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) Ζοζέτ Σιράν δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ποντίφικα.

Ο Πάπας "εξέφρασε την ανησυχία του για τους αθώους που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν την τρομερή τραγωδία", σημειώνει η Σιράν σε ανακοίνωση του PAM, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.

Γαλλική χείρα βοηθείας επαναπατρισμού

Η Γαλλία θα στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πλοίο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό χιλιάδων Αιγυπτίων από τα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι αναμένει να απομακρύνει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται στη Λιβύη.

Παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία Καντάφι η Ισπανία

Τέλος η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Ισπανία.

"Θα προχωρήσουμε σε εμπάργκο ή σε πάγωμα των αγαθών του Καντάφι στην Ισπανία", δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Στην Ισπανία, στα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος περιλαμβάνεται κυρίως μια τεράστια έκταση 70.650 στρεμμάτων στην Κόστα ντελ Σολ στην Ανδαλουσία, στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο είχε αγοράσει το 1995 η τράπεζα Libyan Arab Foreign Bank, η οποία ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και αξιωματούχων του λιβυκού καθεστώτος, μετά την υιοθέτηση τη Δευτέρα κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ η Βρετανία είχε αντιδράσει ήδη από την Κυριακή.