Η ανάκριση του επικεφαλής της εταιρείας "Risk Engineering" Μπόγκομιλ Μάντσεφ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε καθώς εκκρεμεί η εξέταση των εγγράφων που κατασχέθηκαν στο γραφείο του.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα της Σόφιας Ζόρνιτσα Τάσκοβα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Ο κ. Μάντσεφ επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις σε σχέση με τη μεγάλη κλίμακας υπεξαίρεση και προμελετημένη κακοδιαχείριση στο έργο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε", που ανακοίνωσε η εισαγγελία. Η εταιρεία του κ. Μάντσεφ, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, ήταν υπεργολάβος του έργου.

Την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο ειδικής αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης στον ενεργειακό τομέα, έγινε έρευνα στα γραφεία της "Risk Engineering", καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η εταιρεία υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ σε συμφωνίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στο έργο του "Μπέλενε", παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού είχε σταματήσει τον Μάρτιο του 2012.

Η ειδική επιχείρηση έγινε στη Σόφια, το Πέρνικ, το Κοζλοντούι και τη Βάρνα, έπειτα από την έναρξη των σχετικών προδικαστικών διαδικασιών από την εισαγγελία της Σόφιας για τον ενεργειακό τομέα. Το βασικό στοιχείο στην έρευνα είναι οι πληρωμές που έγιναν από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) για συμβουλευτικές υπηρεσίες στο έργο του "Μπέλενε" , παρά το γεγονός ότι το έργο "πάγωσε" έπειτα από απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του GERB.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της ειδικής επιχείρησης, φήμες που ήθελαν τον κ. Μάντσεφ να έχει συλληφθεί "κυκλοφόρησαν" ευρέως, ωστόσο διαψεύστηκαν από το γραφείο του, το οποίο ανακοίνωσε ότι ο κ. Μάντσεφ βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει ειδοποιηθεί.

Σύμφωνα, πάντα, με όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του κ. Μάντσεφ και μετέδωσε το "Novinite", ο επιχειρηματίας θα επιστρέψει στη Βουλγαρία για να συνεργαστεί με τις αρχές που διενεργούν την έρευνα.

Ο ίδιος, μιλώντας προ δύο ημερών στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Nova TV" ξεκαθάρισε ότι το συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας του και της ΝΕΚ για το έργο του "Μπέλενε", το 2005, "παραμένει σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι σταμάτησε το έργο".

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα, αφέθηκαν, τελικά, ελεύθεροι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΝΕΚ Κρουμ Ατανάσοφ και Ίβο Λεφτέροφ και ο διευθύνων σύμβουλος της Worley Parsons στη Βουλγαρία Σαμπίν Σαμπίνοφ, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της ειδικής αστυνομικής επιχείρησης.

Η "Worley Parsons" είναι η εταιρεία που προσελήφθη από τη ΝΕΚ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο έργο του "Μπέλενε".