Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντώνται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον ιρανό ομόλογό τους σε μία σύσκεψη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που ηγείται των συνομιλών της ομάδας των πέντε με το Ιράν, οι συνομιλίες πρόκειται να είναι σύντομες.

Είπε ακόμη πως η ίδια θα συναντήσει τον Οκτώβριο τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες στη Γενεύη.

Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, η σημερινή συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα επιτρέψει στους «5» να υπενθυμίσουν στην ιρανική πλευρά ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση, η οποία διαμορφώθηκε κατά τις συνομιλίες του Αλμάτι τον Απρίλιο.

«Εχουμε μία ιστορική ευκαιρία για να διευθετήσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, αλλά οι χώρες της ομάδας των πέντε οφείλουν να προσαρμόσουν τη στάση τους ώστε να συμβαδίζει με τη νέα ιρανική προσέγγιση», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από τη σελίδα του στο Facebook προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αισιοδοξία ως προς τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης.

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί σε μία ή περισσότερες συναντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για χρονοδιάγραμμα τριών μηνών.

TAGS