Διευκρινίσεις για το συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που είχε υπογράψει με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) για το έργο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε" έδωσε η εταιρεία Worley Parsons.

Σε ανακοίνωσή της, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", η εταιρεία ανέφερε ότι το συμβόλαιό της με τη ΝΕΚ έχει τροποποιηθεί, με βάση το νέο καθεστώς του έργου (σ.σ.το έργο σταμάτησε έπειτα από απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του GERB). Η ανακοίνωση της Worley Parsons έγινε έπειτα από την ειδική επιχείρηση κλιμακίων της αστυνομίας, της εισαγγελίας, του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας για την Εθνική Ασφάλεια (DANS).

Η έρευνα έγινε με αφορμή πληροφορίες που δέχθηκε το γραφείο του εισαγγελέα της Σόφιας για μεγάλης κλίμακας απάτη στον ενεργειακό τομέα, υπεξαίρεση χρημάτων και προμελετημένη κακοδιαχείριση στο έργο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην πόλη Μπέλενε. Η Worley Parsons εξήγησε ότι το συμβόλαιο με τη ΝΕΚ δεν διακόπηκε και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού συνεχίζει τις πληρωμές για τις υπηρεσίες που έχουν συμφωνηθεί, όμως το περιεχόμενό τους έχει μειωθεί.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στη ΝΕΚ αφορούν θέματα που έχουν ανακύψει έπειτα από το "πάγωμα" του έργου και την προστασία των επενδύσεων που ήδη έχουν γίνει. Η τιμή των παρεχόμενων συμβουλευτικών υπηρεσιών έχει μειωθεί, στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας με τη ΝΕΚ, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Η Worley Parsons εξέφρασε την έκπληξή της για τον τρόπο, με τον οποίο οι υπηρεσίες που παρέχει παρουσιάστηκαν από τους βουλγαρικούς θεσμούς. Η ειδική επιχείρηση των κλιμακίων της αστυνομίας, του υπουργείου Εσωτερικών, της DANS και της εισαγγελίας έγινε την περασμένη Παρασκευή, στη Σόφια, το Πέρνικ, το Κοζλουντούι και το Μπέλενε.

Η ειδική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προδικαστικών διαδικασιών που κίνησε η εισαγγελία της Σόφιας, στις 9 Αυγούστου 2013, έπειτα από πληροφορίες για πληρωμές της ΝΕΚ σε εταιρείες για το έργο του "Μπέλενε", παρά το γεγονός ότι το έργο σταμάτησε.