Ο ομογενής Μάικλ Φώτιος, πρώην βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι ένα από τα πρώτα «θύματα» της νέας πολιτικής που εφαρμόζει ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ.

Με απόφαση του κ. 'Αμποτ, μέλη του κόμματος δεν μπορούν συγχρόνως να ασχολούνται επαγγελματικά, κάνοντας λόμπι στην κυβέρνηση για λογαριασμό πελατών τους.

Από τους πιο ισχυρούς συντηρητικούς λομπίστες της Νέας Νότιας Ουαλίας θεωρείται και ο κ. Φώτιος ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Φιλελεύθερου κόμματος, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας, «για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

Ο κ. Φώτιος θεωρείται από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, ενώ η νέα πολιτική του κ. 'Αμποτ θα έχει επιπτώσεις και σε άλλους Φιλελεύθερους πρώην πολιτικούς. Ανάμεσά τους και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Ντάουνερ είναι αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος Αυστραλίας, αλλά και συνέταιρος στην εταιρεία λόμπι Bespoke Approach. «Αν κριθεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο τότε θα παραιτηθώ από αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος» είπε ο κ. Ντάουνερ.