Η κρατική ηγεσία της Κροατίας χαιρέτισε την επίτευξη συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της αλλαγής και της εφαρμογής του νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, γνωστού ως Lex Perkovic, για τον οποίο, σήμερα, όπως αναγγέλθηκε θα αποφανθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Η Κροατία, αμέσως μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισήλθε σε διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω αλλαγής του νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αλλά η διαμάχη εξομαλύνθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όταν ο Κροάτης υπουργός Δικαιοσύνης, Όρσαντ Μίλιενιτς και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ κατέληξαν σε συμβιβασμό, βάσει του οποίου ο αναθεωρημένος νόμος για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και όχι από την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους, όπως ζητούσε η Κροατία.

Η ΕΕ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις, αν η Κροατία δεν τροποποιούσε άμεσα το νόμο, ο οποίος περιορίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2002.

Ο νόμος είναι γνωστός ως  Lex Perkovic  από το επίθετο του πρώην αξιωματούχου των γιουγκοσλαβικών υπηρεσιών ασφάλειας και των κροατικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς, ο οποίος καταζητείται από τη Γερμανία ως ύποπτος για ανάμειξη στη δολοφονία Κροάτη επιχειρηματία το 1983.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε χθες συνεπάγεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διακόψει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Κροατία, λόγω μη συμμόρφωσης σε ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς επέμενε εδώ και τρεις μήνες ότι το Ζάγκρεμπ δεν θα υποκύψει σε πιέσεις από την Ευρώπη.

"Το θέμα έχει τελειώσει. Συμφωνήσαμε εγώ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από μία εβδομάδα, και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ μόνον ανέγνωσε έως και την τελευταία λέξη όσων συμφωνήσαμε τότε" είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV.

Συμφωνήθηκε ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί αμέσως, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2014, υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες έχουν συγκρούσεις ή διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να αναφερθεί σε παραδείγματα.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε με πολλούς Ευρωπαίους πρωθυπουργός το ζήτημα της λειτουργίας του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και εκτίμησε θετικό το ότι οι χώρες της ΕΕ δεν άρχισαν να τοποθετούνται επί του συγκεκριμένου προβλήματος.

Με ενδιαφέρει τι θέση θα υιοθετούσε η Βρετανία, τον πρωθυπουργό της οποίας Ντέιβιντ Κάμερον, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ πρόσβαλε κατάφωρα, είπε ο κ. Μιλάνοβιτς και πρόσθεσε ότι "αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρέπει να το συνηθίσουμε".

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αμφιλεγόμενο νόμο είναι κάτι με το οποίο όλοι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι.

"Το σημαντικό είναι ότι η Κροατία εξήλθε από αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι είναι μία διευθέτηση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα επαναφέρει την Κροατία στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει" τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς σχολιάζει τα δημοσιεύματα περί υποχώρησης της Κροατίας, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι στην περίπτωση αυτή είναι άσκοπο να γίνεται συζήτηση για υποχωρήσεις, νίκες και ήττες.

"Απλά καταλήξαμε σε συμβιβασμό και νομίζω ότι είναι η μοναδική λέξη που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται συχνότερα και στην εσωτερική πολιτική ζωή μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο" τόνισε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, η οποία επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε καλά για το νόμο τους Κροάτες πολίτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι ζήτημα σειράς και βημάτων, τίποτα δεν χάθηκε, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εντός της ΕΕ, τους οποίους ως μέλη πρέπει και θέλουμε να σεβόμαστε. Εκείνο το κόμματι, το οποίο θεωρούμε δεν είναι δίκαιο και ισότιμο για όλες τις χώρες, έχουμε τη δυνατότητα και το χώρο να προσπαθήσουμε να αλλάξει" ανέφερε.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο δίκτυο δημοσιογράφων BIRN, περαιτέρω προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν καθώς ο Πέρκοβιτς δεν θα εκδοθεί στη Γερμανία παρά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, επειδή υπάρχουν περιορισμοί και στον Κροατικό Ποινικό Κώδικα.

Η κροατική αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Η πρώην πρωθυπουργός, Γιάντρανκα Κόσορ είπε ότι "η Κροατία έχασε τρεις μήνες" και δεν είχε θετικά αποτελέσματα.