Έχει υποχρεωθεί να δουλεύει για 17 ώρες συνεχώς, να τρώει σάπιο φαγητό και να βλέπει τις συγκρατούμενές της να υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση. Κι αυτά είναι μόνο λίγα από αυτά που περιγράφει η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, πρώην μέλος του ρωσικού πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot», σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε αυτή την εβδομάδα.

Με την επιστολή αυτή, η Τολοκονίκοβα ανακοινώνει ότι ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίες για τις συνθήκες κράτησής της, που σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των γκουλάγκ. Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής αυτής, τέθηκε στην απομόνωση.

Η Τολοκονίκοβα και τα άλλα δύο μέλη της οργάνωσης, η Μαρία Αλιοχίνα και η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση για μια παράσταση 40 δευτερολέπτων που έδωσαν πέρυσι σε μια εκκλησία, με την οποία ζητούσαν από την Παναγία να διώξει τον Πούτιν. Η Σαμούτσεβιτς αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή ύστερα από την εκδίκαση της έφεσής της, ενώ η Τολοκονίκοβα και η Αλιοχίνα μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο εκτός Μόσχας.

Με την επιστολή της, η Τολοκονίκοβα ζητά να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη φυλακή της Μορδόβια, όπου ράβει στολές για αστυνομικούς. Όπως γράφει, οι γυναίκες κοιμούνται μόνο τέσσερις ώρες. Οι δεσμοφύλακες χρησιμοποιούν παλαιότερες κρατούμενες για να επιβάλλουν τιμωρίες, υποχρεώνουν τις κρατούμενες να στέκονται στο κρύο ή τους στερούν το μπάνιο.

«Αρνούμαι να λάβω μέρος σε καταναγκαστική εργασία στο στρατόπεδο έως ότου οι διευθυντές εφαρμόσουν τον νόμο και πάψουν να αντιμετωπίζουν τις κρατούμενες σαν ζώα», τονίζει στην επιστολή της.

Η Τολοκονίκοβα ζητά από την Ερευνητική Επιτροπή να διατάξει έρευνα εναντίον του υποδιευθυντή των φυλακών Γιούρι Κουπριγιάνοφ, ο οποίος απείλησε ότι θα βάλει να τη σκοτώσουν. Απειλές κατά της ζωής της δέχεται, όπως καταγγέλλει, και από συγκρατούμενές της.

Η διοίκηση των φυλακών πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας ότι η Τολοκονίκοβα και οι υποστηρικτές της ζητούν ειδική μεταχείριση. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του σωφρονιστικού συστήματος της Μορδόβια, ο σύζυγος και η δικηγόρος της κρατούμενης δήλωσαν ότι θα καταγγείλουν τον Κουπριγιάνοφ αν η Τολοκονίκοβα δεν μετακινηθεί από το εργαστήρι ραπτικής σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο.

Η διοίκηση των φυλακών ισχυρίστηκε ότι έθεσε την Τολοκονίκοβα στην απομόνωση για τη δική της ασφάλεια. Η δικηγόρος της κρατούμενης, όμως, είπε στην εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ότι η κίνηση αυτή θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την Τολοκονίκοβα.

Η Αλιοχίνα, συνάδελφός της στο συγκρότημα «Pussy Riot», πραγματοποίησε 11ήμερη απεργία πείνας στον Μάιο, καταγγέλλοντας ότι οι φυλακές στο Περμ όπου κρατείται έκαναν πιο αυστηρούς τους κανόνες ασφαλείας ώστε να στραφούν οι συγκρατούμενές της εναντίον της. Η απεργία σταμάτησε όταν η διοίκηση των φυλακών υπαναχώρησε.

Οι αντιδράσεις για την επιστολή της Τολοκονίκοβα ήταν ανάμικτες, γεγονός που δείχνει τη διάσπαση της κοινής γνώμης ανάμεσα στη συντηρητική πλειοψηφία που πιστεύει ότι τα κορίτσια βεβήλωσαν έναν ιερό χώρο και τη φιλελεύθερη ιντελιγκέντσια που ζητά επιείκεια. Δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada έδειξε ότι το ποσοστό των Ρώσων που αντιπαθούν τα κορίτσια αυξήθηκε από 17% σε 27%. Το ποσοστό εκείνων που τα συμπαθούν παρέμεινε στο 6%.

Ένα υπόμνημα με το οποίο ζητείται η μεταφορά της Τολοκονίκοβα σε άλλες φυλακές εκπλήρωσε πάντως τον στόχο να συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές.

Η δίκη των μελών της Pussy Riot χαρακτηρίστηκε από πολλούς μέρος μιας εκστρατείας καταστολής κατά των διαφωνούντων που συνεχίστηκε με την καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τη συνεχιζόμενη δίκη αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Παραλλήλως, έχουν ψηφιστεί νόμοι που χαρακτηρίζουν «ξένους πράκτορες» τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και ποινικοποιούν την «ομοφυλόφιλη προπαγάνδα».