Ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί ζήτησε την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων συνείδησης, ιδίως των επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Etemad.

«Ικανοποιηθήκαμε από την ανακοίνωση (του εκπροσώπου της δικαιοσύνης) ότι δόθηκε χάρη σε 80 κρατούμενους, όμως αναρωτιόμαστε γιατί τόσοι; Λέμε πως όλοι, εκτός από εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα», πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε ο Χαταμί.

Η ιρανική δικαιοσύνη διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι περίπου δεκαπέντε στελέχη της ομάδας των μεταρρυθμιστών, δημοσιογράφοι και δικηγόροι, μεταξύ αυτών και την Νασρίν Σοτουντέχ, και ανακοίνωσε ότι έδωσε χάρη σε 80 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009.

Παρόλα αυτά δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι, χωρίς να είναι γνωστός ο σαφής αριθμός τους.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κάνει προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι κατ’ οίκον περιορισμοί (…) Είναι προς όφελος όλων μας», πρόσθεσε ο Χαταμί, αναφερόμενος στους Μουσαβί και Καρουμπί.

Οι δύο άνδρες ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2009 και βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και δύο χρόνια. Είχαν καταγγείλει την εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές και δεν είχαν αποδεχθεί τα αποτελέσματα, ενώ είχαν καλέσει και τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν. Η κυβέρνηση του Ιράν είχε καταστείλει βίαια τις κινητοποιήσεις. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.