Με πρωτοφανή μυστικότητα, αντιμετωπίζει η συντηρητική κυβέρνηση Άμποτ όσους φτάνουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας, αναζητώντας άσυλο.

Ο αυστραλιανός λαός ενδέχεται να μην πληροφορηθεί ποτέ αν ο κυβερνητικός Συνασπισμός τηρήσει τη βασική του προεκλογική υπόσχεση και αρχίζει να γυρίζει πίσω τα κατάφορτα με πρόσφυγες σαπιοκάραβα.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Μέσα Ενημέρωσης ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτό που ακολουθούσε τα τελευταία επτά χρόνια η Εργατική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν πρόκειται από εδώ και πέρα να δίνει σε καθημερινή βάση αναφορά για τον αριθμό των πλεούμενων και των προσφύγουν που φτάνουν στη χώρα.

Απολογισμός και, μάλιστα, με το σταγονόμετρο, θα δίνεται μια φορά την εβδομάδα και αυτό, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, θα γίνεται προκειμένου να μη μαθαίνουν οι λαθρέμποροι τις κινήσεις και τα σχέδια που επιστρατεύει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων.

Στη προσπάθειά της η κυβέρνηση να φοβίσει τους λαθρέμπορους και τους πρόσφυγες που επιχειρούν το ταξίδι, έχει θέσει σε επιφυλακή το πολεμικό ναυτικό, θέλοντας να δώσει την εντύπωση της εκτάκτου ανάγκης για την ασφάλεια της χώρας.
Για τους ίδιους λόγους, στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου έλαβε μέρος και ο στρατηγός Angus Campbell. Τόσο ο υπουργός όσο και ο στρατηγός αρνήθηκαν να σχολιάσουν την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσουν για να σταματήσουν τα σαπιοκάραβα να φτάνουν στην Αυστραλία.

Ο κ. Μόρισον αρκέστηκε να πει ότι οι πρόσφυγες που έφτασαν στο Κρίστμας 'Αιλαντ μετά τις εκλογές έχουν ήδη σταλθεί στα στρατόπεδα κράτησης που διατηρεί η Αυστραλία στα νησάκια Manus και Nauru, μέχρι να γίνει η πιστοποίηση της προσφυγικής τους ταυτότητας.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Κρις Μπάουεν -ο οποίος ηγείται προσωρινά της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης- δήλωσε ότι, η άρνηση της κυβέρνησης 'Αμποτ να σχολιάσει αν προσπάθησε να γυρίσει βάρκες πίσω στην Ινδονησία, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Σημειώνεται ότι σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα έκαναν και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Τόσο ο Άνθονι Αλμπανίζ όσο και Μπιλ Σόρτεν, δήλωσαν ότι η μυστικότητα οδηγεί σε εκτροπές και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση Άμποτ, πρώτα υποσχέθηκε ότι θα γυρίζει τις βάρκες πίσω, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι θα τις αγοράσει και τώρα που έγινε κυβέρνηση αποφάσισε να τις κρύψει.