Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένες δυνάμεις εισβάλουν στη Λιβύη, υπογράμμισε σήμερα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει χρήση βίας.

"Θέλουν να γίνουμε σκλάβοι για άλλη μια φορά όπως ήμασταν σκλάβοι των Ιταλών", δήλωσε ο Καντάφι, αναφερόμενος στην πρώην αποικιακή δύναμη της Λιβύης.

"Δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα μπούμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν εισβάλουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ", σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα υπογράμμισε: "Προτίθεμαι να μιλήσω με οποιονδήποτε από τους 'εμίρηδές' τους, οποιονδήποτε διορίσει εαυτόν ως εμίρη, αλλά αυτοί δεν συζητούν δεν έχουν καν αιτήματα".

Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν έχουν δείξει τις "τεράστιες διαδηλώσεις" που έχουν γίνει για να τον υποστηρίξουν.

"Καλούμε τον κόσμο και τον ΟΗΕ να στείλουν μια επιτροπή έρευνας στη Λιβύη για να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους άμαχοι και αστυνομικοί", σημείωσε και προσέθεσε ότι “Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη Λιβύη”.

“Η πλειοψηφία αυτών που σκοτώθηκαν σκοτώθηκε από τρομοκράτες, οι οποίοι επιτέθηκαν σε στρατιωτικά κέντρα”, επανέλαβε, επιρρίπτοντας εκ νέου την ευθύνη στην Αλ Κάιντα και προσέθεσε, ότι “θα πολεμήσουμε μέχρι να πέσει και ο τελευταίος άνδρας και η τελευταία γυναίκα”.

Ο Καντάφι δεσμεύτηκε να χορηγήσει αμνηστία "σε όλους όσοι παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στα σπίτια τους" και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα φύγει ποτέ από τη Λιβύη.

"Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Λιβύη", είπε και προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ οι εξεγερμένοι να συνεχίσουν να ελέγχουν πόλεις της χώρας.

6.000 νεκροί από την πρώτη ημέρα της εξέγερσης

Σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνο στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.

“Ο αριθμός των θυμάτων για όλη τη χώρα είναι 6.000, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις όπως η Ζαουίγια ή η Ζεντέν”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) στο Παρίσι.

Ο Ζεϊντάν σημείωσε ότι ο απολογισμός αυτός, ο οποίος είναι πολύ πιο αυξημένος από αυτούς που γίνονταν γνωστοί μέχρι στιγμής, μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός.

Στα χέρια αντικαθεστωτικών το αεροδρόμιο Μπρέγκα

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι ότι οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη.

Ο Αμπίντι, ο οποίος έχει παραιτηθεί και ενταχθεί στις τάξεις των αντικαθεστωτικών που θέλουν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία, κάλεσε τις ειδικές δυνάμεις να ενταχθούν κι αυτές στις τάξεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, προσέθεσε το Αλ Αραμπίγια, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σχεδόν δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις στη Μπρέγκα, όπου οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα αντεπίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα έναν ακριβή αριθμό των νεκρών.

 

Πλοία των ΗΠΑ πέρασαν τη Διώρυγα του Σουεζ

Παράλληλα αξιωματούχος της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία από τα οποία μπορούν να εξαπολυθούν αμφίβιες επιθέσεις, το USS Kearsarge και USS Ponce, διήλθαν σήμερα από τη Διώρυγα και εισήλθαν στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μετακινούν πλοία και αεροσκάφη τους εγγύτερα στη Λιβύη. Το USS Kearsarge μπορεί να μεταφέρει 2.000 πεζοναύτες.

TAGS