Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη χώρα αυτή αναχώρησαν σήμερα το απόγευμα από το ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό προς άγνωστη κατεύθυνση, όπως ανέφερε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ειδικοί του Οργανισμού, που έφτασαν στη Δαμασκό την Τετάρτη, έφυγαν από το ξενοδοχείο με τρία οχήματα, χωρίς να μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να τους θέσουν ερωτήσεις. Στόχος τους είναι να ερευνήσουν 13-14 καταγγελίες που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, από το καθεστώς και από τους αντάρτες, για χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Όκε Σέλστρεμ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τελική έκθεσή του "ίσως στα τέλη Οκτωβρίου".

Οι εμπειρογνώμονες ερεύνησαν αρχικά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και από την οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.500 άνθρωποι. Στην έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου συμπεραίνουν ότι έγινε χρήση, σε μεγάλη κλίμακα, του νευροτοξικού αερίου σαρίν, χωρίς όμως να επιρρίψουν ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά.