Την απόφαση της Άγκυρας να συνομιλήσει με ελληνοκύπριο διαπραγματευτή καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν καλή προετοιμασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ουσιαστικές συνομιλίες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, με ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΟΗΕ, ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η θετική αυτή ανταπόκριση, θα ακολουθηθεί από πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, καθώς και από την υιοθέτηση εποικοδομητικής συμπεριφοράς, καθοδηγούμενης από καλή πίστη, που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της επίτευξης διευθέτησης».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και αναφερόμενος στο όραμά του για μια «επανενωμένη Κύπρο», υπογράμμισε: «Καταρχήν, τους διαβεβαίωσα ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι δεσμευμένος να εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, επανέλαβε την αναγκαιότητα για «σωστή και καλή προετοιμασία» των συνομιλιών και με «ουσιαστικούς στόχους», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ρόλο και συμμετοχή, λαμβάνοντας υπόψη το μετασχηματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας -όπως σημείωσε- σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και υπηκοότητα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και κυρίως στο θέμα της Αμμοχώστου σχετικά με την εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.