Τη θέσπιση νέων κανόνων για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από πλευράς του FBI για παρακολουθήσεις διέταξε η αμερικανική δικαιοσύνη, μετά την αποκάλυψη ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία κάνει χρήση μη καταγεγραμμένων αεροσκαφών για τις ανάγκες της από το 2006.

Έκθεση ερευνητικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνει ότι το FBI  έχει δαπανήσει ήδη 2,22 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι η πρώτη ουσιαστική αποκάλυψη για την έκταση της χρήσης των συγκεκριμένων μέσων, η οποία γίνεται παραδεκτή.

Έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες για το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας και η κριτική προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τα προγράμματα παρακολούθησης και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών γνωρίζουν έξαρση, λόγω και της υπόθεσης Σνόουντεν.

Τέσσερις μονάδες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ αυτών και το FBI, δαπάνησαν 2,74 εκατομμύρια ευρώ στην απόκτηση και στο έλεγχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ του 2004 και του Μαΐου του 2013, αναφέρει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου.

Το FBI, καθώς και το Γραφείο για το Αλκοόλ, τον Καπνό, τα Πυροβόλα Όπλα και τα Εκρηκτικά έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν ακόμη κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

TAGS