Ο κενυατικός στρατός προκάλεσε την κατάρρευση τριών από τους τέσσερις ορόφους του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι, εντός του οποίου ισλαμιστές ένοπλοι κρατούσαν ομήρους, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της αφρικανικής χώρας.

Όταν ερωτήθηκε την Παρασκευή εάν ήταν η στρατιωτική δράση κατά των ισλαμιστών που οδήγησε στην κατάρρευση των ορόφων, απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι κενυάτες στρατιώτες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον των ισλαμιστών εντός του Westgate, αλλά αρνήθηκε να δηλώσει τι ακριβώς ήταν εκείνο που προκάλεσε την κατάρρευση.

Ανάλογες πληροφορίες είχε δώσει στο AP και άλλος αξιωματούχος την Τετάρτησε ό,τι αφορά την τρύπα η οποία άνοιξε στην οροφή του κτηρίου.

Ο τελευταίος είχε κάνει λόγο και για χρήση RPG, η οποία συνέβαλε στην κατάρρευση.

Η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει επισήμως ποια ήταν η αιτία της κατάρρευσης. Άλλος αξιωματούχος είχε ισχυριστεί ότι η κατάρρευση προήλθε από καύση στρωμάτων εντός του εμπορικού κέντρου από τους ισλαμιστές.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κατάρρευση των τριών ορόφων βοήθησε σημαντικά στη λήξη της τετραήμερης πολιορκίας – ομηρίας στο Ουέστγκεϊτ, ωστόσο πιθανόν να έχει κοστίσει τη ζωή ομήρων.