Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν συναντήθηκε, σήμερα, στη Σόφια με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι.

«Περίφημο αποτέλεσμα» χαρακτήρισε ο κ. Χαν την ετήσια αύξηση, κατά 7%, στην αξιοποίηση των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τη Βουλγαρία τα περασμένα χρόνια, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.

Ο κ. Ορεσάρσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό ποσοστό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, που αντιστοιχεί σε 35% των προγραμμάτων που προορίζονται για τη Βουλγαρία εντός της τρέχουσας επταετούς περιόδου, θα γίνει πολύ μεγαλύτερο, αφού "πολλά από τα έργα, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ είναι στην αρχή ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα".

Ο Επίτροπος Χαν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου, ότι «η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης θα λάβει τα λιγότερα λεφτά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα την ερχόμενη επταετία».

Ο κ. Χαν δήλωσε ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκύπτουν για τις ευρωπαϊκές χώρες ως συνέπεια του κύματος Σύριων προσφύγων. Τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη, ωστόσο, μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως ανέφερε.

«Εξάλλου, είναι σαφές, ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα δώσουν έμφαση στο θέμα του προσφυγικού κύματος στη διάρκεια της διαδοχικής ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ εντός του 2014» πρόσθεσε ο κοινοτικός Επίτροπος.

«Στην επόμενη περίοδο προγραμματισμού, τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων θα κατευθύνονται στην οικονομία, με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Χαν, σύμφωνα με τον οποίο θα δοθεί έμφαση στα προγράμματα που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τη νεανική απασχόληση.