Στο προσκήνιο επανέρχονται οι απλήρωτες υπερωρίες των εργαζόμενων, μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας/μελέτης που αποκαλύπτει ότι τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους θα προτιμούσαν να δούλευαν λιγότερες ώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι εργοδότες της Αυστραλίας κερδίζουν 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις υπερωρίες που δεν καταβάλουν στους υπαλλήλους τους.

Η εν λόγω έρευνα έγινε από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Ντένις, ο οποίος δήλωσε ότι αν κοπούν οι υπερωρίες, θα δημιουργηθούν 400.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συντείνουν δε στην καλύτερη υγεία των εργαζομένων.

Ο ίδιος είπε ότι άτομα που εργάζονται 50 ώρες την εβδομάδα, πολύ ευχαρίστως θα έκοβαν 13 ώρες.

"Αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι πλήρως απασχολούμενοι επιθυμούν να εργαστούν λιγότερες ώρες, ενώ οι περιστασιακοί και οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι θα επιθυμούσαν να εργάζονταν περισσότερες ώρες. Πράγμα που δείχνει ότι στην αγορά εργασίας δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των προτιμήσεων εργαζομένων και εργοδοτών".

Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η υπερβολική εργασία είναι αντιπαραγωγική, δεδομένου ότι αυτό που ανακαλύψαμε με την έρευνα είναι ότι άτομα που εργάζονται πολλές ώρες, δεν έχουν καιρό να μαγειρέψουν, επομένως καταφεύγουν στα έτοιμα που δεν είναι πάντοτε και τα πλέον ωφέλιμα, δεν έχουν χρόνο για φυσική άσκηση και όταν ακόμη αρρωστήσουν κάνουν ότι… δεν καταλαβαίνουν και πηγαίνουν στη δουλειά, αντί να πάνε στο γιατρό για εξέταση. Επομένως, το πρόβλημα απαιτεί δράση σε πολλά μέτωπα".

Ο δρ Ντέννις προτείνει οι κυβερνήσεις να θέσουν όρια στις ώρες εργασίας με ειδική νομοθεσία, οι εργοδότες να σταματήσουν να στηρίζονται σε απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων, οι δε τελευταίοι να προσέχουν περισσότερο πόσο από τον χρόνο τους "δωρίζουν".