Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Επίσης ο Κύπριος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της αμερικανικής εμπλοκής.

Πάντως, κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν-Αναστασιάδη συζητήθηκαν το Κυπριακό, ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, θέματα ενέργειας (και σε σχέση με τη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ), ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε την πρόταση για την Αμμόχωστο, ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Μπάιντεν, από αμερικανικής πλευράς ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου, Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Από κυπριακής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακκαλής και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.