Οι κενυατικές αρχές κρατούν οκτώ ανθρώπους σε σχέση με την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο από ισλαμιστές μαχητές στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, ενώ τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους, δήλωσε σήμερα ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Όλε Λένκου.

"Η αστυνομία κρατάει οκτώ υπόπτους στην προσπάθειά της να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση. Άλλοι τρεις ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι", σημείωσε ο Τζόζεφ Όλε Λένκου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι ύποπτοι κρατούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση "για μεγαλύτερη χρονική περίοδο προτού τους απαγγελθούν κατηγορίες", πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο Λένκου επανέλαβε ότι η Κένυα είναι αποφασισμένη να μην αποσύρει τους στρατιώτες της από την Σομαλία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή "εθνικής ασφάλειας".

"Πήγαμε στην Σομαλία επειδή οι Σεμπάμπ συνιστούσαν μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια (...) Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε αυτό το μέτωπο έως ότου κρίνουμε ότι προστατεύονται η ασφάλειά μας και τα συμφέροντά μας", σημείωσε ο Λένκου.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, οι Σεμπάμπ δήλωσαν ότι ενήργησαν σε αντίποινα για την κενυατική στρατιωτική επέμβαση που εξαπολύθηκε στην Σομαλία στα τέλη του 2011.
"Αποσύρετε τους στρατιώτες σας (...) ειδάλλως να είσαστε έτοιμοι για άλλα λουτρά αίματος στο έδαφός σας", είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη το βράδυ ο επικεφαλής των Σομαλών Σεμπάμπ, Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας πρόσθεσε εξάλλου πως δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για άλλους αγνοούμενους από την επίθεση αυτή στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι. Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι δεκάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι ερευνητές της αστυνομίας, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν την ταυτότητα των επιτιθέμενων, ψάχνουν στα συντρίμμια στο εμπορικό κέντρο, στο οποίοι τρεις όροφοι κατέρρευσαν έπειτα από μια σειρά από εκρήξεις και μια τεράστια πυρκαγιά, πρόσθεσε. Αυτοί σημειώνουν "σημαντική πρόοδο", υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα στρατιώτες που μετείχαν στις επιχειρήσεις στο Ουέστγκεϊτ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τελευταίοι από τους δράστες της επίθεσης, οι οποίοι είχαν οχυρωθεί σε μια θωρακισμένη αίθουσα, εξοντώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τα πυρά ενός αντιαρματικού όπλου, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δύο συγκλίνουσες μαρτυρίες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, δύο βολές μπαζούκα διαμετρήματος 84 χιλιοστών κατέστρεψαν την Δευτέρα το μεσημέρι μια θωρακισμένη αίθουσα στην οποία είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι από τους ισλαμιστές που είχαν επιτεθεί στο Ουέστγκεϊτ.

"Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τον σκληρό τρόπο και να τελειώνουμε με αυτούς τους τύπους", διηγήθηκε μέλος μιας ομάδας καταδρομέων, που μετείχε στις επιχειρήσεις στο Ουέστγκεϊτ.

Δύο μέλη της ομάδας αυτής σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανοίξουν την πόρτα της θωρακισμένης αίθουσας. Αυτοί σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός από τους δράστες της επίθεσης, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με ένα οπλοπολυβόλο PKM και είχε πάρει θέση ψηλότερα, ουσιαστικά απαγορεύοντας στα μέλη της μονάδας να πλησιάσουν στην θωρακισμένη αίθουσα, εξήγησε ένας άλλος στρατιώτης.

"Δεν γνωρίζαμε πόσοι τρομοκράτες είχαν καταφύγει στην θωρακισμένη αίθουσα. Δεν τους είδαμε ποτέ" κατά τη διάρκεια των μαχών, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε ότι δεν γνώριζε αν μαζί με τους επιτιθέμενους βρίσκονταν και όμηροι.
"Ήταν η μόνη επιλογή", διαβεβαίωσε εξάλλου ο ένας από τους δύο στρατιώτες. "Μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιούμε τον σκληρό τρόπο για να σώσουμε τις ζωές άλλων", εξήγησε, χωρίς να αποκλείσει ωστόσο το ενδεχόμενο "παράπλευρων απωλειών", όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπήρχαν και όμηροι.