Η Δύση δεν πρέπει «να κατηγορεί και να καταδικάζει» το συριακό καθεστώς χωρίς αποδείξεις όσον αφορά το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε να είναι «αμερόληπτες» οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τα χημικά όπλα της Συρίας και τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού «αποκλειστικά με βάση τα γεγονότα».

«Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι απαράδεκτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αποκτά κανείς το δικαίωμα να κατηγορεί και να καταδικάζει» τη Δαμασκό, είπε, αναφερόμενος στις κατηγορίες των δυτικών χωρών για τη σφαγή που διαπράχθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό. Η Μόσχα κατηγορεί τη συριακή αντιπολίτευση για την επίθεση με χημικά, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια» ώστε να μπει στο στόχαστρο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι έρευνες για όλα τα επεισόδια που σχετίζονται με χρήση χημικών όπλων θα πρέπει να διεξάγονται με επαγγελματικό και αμερόληπτο τρόπο και να εξετάζονται στη συνέχεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας με βάση αποκλειστικά και μόνο τα γεγονότα και όχι τους ισχυρισμούς και τις υποθέσεις», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησης της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη σφαγή της 21ης Αυγούστου η Ρωσία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον «επαγγελματισμό» των ερευνητών. Οι εμπειρογνώμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, χωρίς όμως να υποδείξουν τους υπεύθυνους. Η Δύση θεώρησε ότι η έκθεση αυτή ήταν η επιβεβαίωση της ενοχής του συριακού καθεστώτος.