Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Κάπως έτσι μοιάζει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα να ρίχνει το γάντι στον κυβερνητικό εταίρο, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του, θέτοντάς του το δίλημμα: Ψήφο εμπιστοσύνης ή διάλυση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, όπως φαίνεται από τις τελευταίες του δηλώσεις είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, απέναντι στην απειλή του Καβαλιέρε να «παραιτήσει» τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του, εάν η Γερουσία τον αποπέμψει από το Κοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου για την υπόθεση φοροδιαφυγής.

«Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί η κατάσταση στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο» είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή του συνάντηση στο Κυρηνάλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Οι δύο άνδρες κινούνται σε κοινή γραμμή απέναντι στον Μπερλουσκόνι και συμφώνησαν στο προεδρικό μέγαρο ότι «αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο», σύμφωνα με πηγές του ιταλικού πρακτορείου ΑNSA.

Νωρίτερα χθες, ο Λέτα απευθύνθηκε στους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του ότι απαιτεί ξεκάθαρη θέση τους στο κοινοβούλιο «χωρίς "αν", χωρίς "μα"», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε την απειλή ομαδικής παραίτησης των μελών του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» (PdL) ως «ενοχλητική», με τον Ενρίκο Λέτα να κάνει λόγο για «ταπείνωση» της Ιταλίας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρέθηκε. Ο ιταλός πρόεδρος έχει δηλώσει, ακόμα, ενοχλημένος και πως είναι «παράλογο» να παραπονείται η κεντροδεξιά για δικαστικό «πραξικόπημα» με θύμα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Οι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Λέτα απειλούν, από την πλευρά τους, με παραίτηση, εάν το PdL δεν εκφράσει καθαρά τη στήριξή του, στάση που εξόργισε το νο.2 της κυβέρνησης και Γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο. Το κλίμα στην κυβέρνηση «συνεργασίας» είναι εκρηκτικό, όπως αναμενόταν από τον σχηματισμό της, με τους δύο εταίρους να δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν το σχοινί, ακόμα κι αν αυτό σημάνει εκλογική περιπέτεια.

Η οικονομία στο «κόκκινο»

Την ίδια ώρα, οι αγορές παρακολουθούν με νευρικότητα. Η Ιταλία δανείστηκε χθες ιδιαίτερα ακριβά δημοπρατώντας 10ετή και 5ετή ομόλογα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι εντάσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους είναι εμφανείς και αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική προοπτική», επισήμανε το ΔΝΤ στην τακτική του αξιολόγηση της ιταλικής οικονομία, μιλώντας ξεκάθαρα για απειλή «παγκόσμιας κρίσης».

Η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων (Confidustria) ευχήθηκε να αποφευχθεί το ξέσπασμα κυβερνητικής κρίσης, δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ενδεικτικό των κρίσιμων ωρών είναι το γεγονός ότι αργά την Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Λέτα, αποφάσισε να μην εγκρίνει οικονομικά μέτρα που είχε ήδη προγραμματιστεί να προωθήσει, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό της Ιταλίας. Η 4η Οκτωβρίου είναι η μέρα της κρίσης: Ή θα προκύψει μια προσωρινή «ανακωχή» ή θα στηθούν νέες κάλπες θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας αλλά και της ευρωζώνης. Εκτός και αν η πρόταση εμπιστοσύνης τη Δευτέρα ή την Τρίτη πυροδοτήσει πρόωρα ραγδαίες εξελίξεις.