Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας συμφώνησε να παραιτηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με την λαϊκή αντιπολίτευση που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και αφορούν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προετοιμασία εκλογών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν στόχο να δώσουν τέλος σε εβδομάδες πολιτικής κρίσης στην οποία εμπλέκονται ο κυβερνών συνασπισμός υπό τους Ισλαμιστές και τα κόμματα της λαϊκής αντιπολίτευσης.

Η κρίση ξεκίνησε τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης. Μετά τη δολοφονία αυτή η λαϊκή αντιπολίτευση πραγματοποίησε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία πολλοί κατηγορούν ότι είναι επιεικής με τους ισλαμιστές αντάρτες και ότι επιθυμεί να επιβάλλει μια ισλαμιστική ατζέντα.

Το ισχυρό εργατικό συνδικάτο UGTT, που διαμεσολαβεί για την έναρξη πολιτικού διαλόγου, πρότεινε να υπάρξουν τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις οποίες το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα θα παραιτηθεί και τη θέση του θα λάβει μια μη κομματική κυβέρνηση, η οποία θα ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τυνησία.

«Ο διάλογος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη», δήλωσε ο Λόφτι Ζίτουν, ανώτερο στέλεχος του Ενάχντα. «Το Ενάχντα έχει δεχθεί χωρίς προϋποθέσεις το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση», πρόσθεσε.