Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν το πρώτο εκλογικό τεστ για τον κεντροδεξιό συνασπισμό που κυβερνάει τη χώρα για δύο χρόνια.

Περίπου 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως τις 21:00 ώρα Ελλάδος για την εκλογή αυτών που θα τους εκπροσωπήσουν σε 308 δήμους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

Σε αυτές τις εκλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να επιλέξουν να τιμωρήσουν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το 2011 που χορηγήθηκε το σχέδιο βοήθειας στην Πορτογαλία.

Όσον αφορά την πορτογαλική πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ευρεία νίκη του σοσιαλιστή νυν δημάρχου Αντόνιο Κόστα.

Στις εκλογές αυτές κατεβαίνει εξάλλου ένας σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων υποψηφίων. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρούι Μορέιρα προηγείται του Φιλίπε Μενέζες, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος PSD του Πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο Κοέλιο έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δεν θα έχουν "καμία συνέπεια στην εθνική πολιτική".

Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται, ταυτοχρόνως, με τη νέα αξιολόγηση του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας από την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) των διεθνών πιστωτών της χώρας.