Σε συμφωνία για τον τερματισμό των διασυνοριακών επιθέσεων κατέληξαν την Κυριακή οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Πακιστάν, μια διπλωματική κίνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας.

Ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και ο πακιστανός ομόλογός του Ναουάζ Σαρίφ συμφώνησαν «με αποτελεσματικά μέσα» να επιβληθεί η κατάπαυση του πυρός, ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας Σβινσχανκάρ Μενόν.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η προϋπόθεση για μια κίνηση προς τα εμπρός στις σχέσεις των δυο κρατών, είναι η βελτίωση της κατάστασης στη Γραμμή Ελέγχου» είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Νοέμβριο του 2003 υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο από τότε κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν έρθει αντιμέτωπες πολεμικά τρεις φορές από την εποχή της ανεξαρτησίας τους από τη βρετανική κυριαρχία το 1947. Δύο από αυτούς τους πολέμους έγιναν με αφορμή το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.