Ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του αναμένεται να ζητήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση, και αποφάσισα να πάω το θέμα στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Λέτα σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Θα απευθυνθώ στη γερουσία, πιθανώς την επόμενη Τετάρτη, και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά δεν θέλω να κυβερνήσω πάση θυσία», δήλωσε ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Ο Ενρίκο Λέτα πρόσθεσε ότι θα αναφερθεί στα όσα έπραξε η κυβέρνησή του τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε, όπως ελπίζει, μετά από μια θετική ψηφοφορία να μπορέσει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ιταλικού δημοσίου και να δρέψει η χώρα τους καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα για το 2014.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να ψηφισθεί οπωσδήποτε νέος εκλογικός νόμος, διότι ο σημερινός μπορεί να κριθεί σύντομα αντισυνταγματικός από το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο».

«Η θετική ή αρνητική έκβαση της ψήφου εμπιστοσύνης εξαρτάται από την εξέλιξη της εσωτερικής αντιπαράθεσης στην κεντροδεξιά, η οποία είναι εντονότατη. Η μεγάλη πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων πάντως δεν επιθυμεί την κυβερνητική κρίση», δήλωσε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «είναι σημαντικό για την χώρα η κεντροδεξιά να αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση μετριοπάθειας και ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Λέτα αν και ο ιταλός πρόεδρος θεωρεί ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο ως έσχατη λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

«Θα προσπαθήσω να διαπιστώσω, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μην λήξει πρόωρα η νομοθετική περίοδος», δήλωσε ο ιταλός πρόεδρος, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στην Νάπολη.

«Θα προχωρήσω έχοντας υπόψη την διαχείριση των προηγούμενων κρίσεων, ιδίως εκείνων των κυβερνήσεων του Ρομάνο Πρόντι», πρόσθεσε.