Μία συμφωνία σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα και αυτό θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS και στην εκπομπή "60 Minutes" ο κ. Κέρι είπε ότι η εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να φέρει μια συμφωνία εντός τριών έως έξι μηνών χρονικό πλαίσιο που ζήτησε και ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Αν πρόκειται για ένα ειρηνικό πρόγραμμα, όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η σχέση με το Ιράν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός.

«Το Ιράν όμως πρέπει να λάβει άμεσα σαφή και πειστικά μέτρα, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ.  Κέρι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι λέξεις δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τις ενέργειες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαουάντ Ζαρίφ δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ABC ότι το δικαίωμα της χώρας του στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι διαπραγματεύσιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται η Τεχεράνη να εμπλουτίσει ουράνιο για προφανείς στρατιωτικούς σκοπούς.

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιωτικού "επιπέδου" ουράνιο. Αυτό είναι μια βεβαιότητα και εμείς δεν θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Ζαρίφ στην εκπομπή του ABC "This Week".

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα του Ιράν και να προχωρήσουμε σε αυτό το πρίσμα, τότε θα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία», συμπλήρωσε ο ιρανός ΥΠΕΞ.