Η ρωσική σωφρονιστική διοίκηση απαγόρευσε τη Δευτέρα κάθε επίσκεψη στη Ναντέζντα Τολοκονικόβα, τη φυλακισμένη τραγουδίστρια του συγκροτήματος Pussy Riot η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο την Κυριακή, κατά την έβδομη ημέρα της απεργίας πείνας της, ανακοίνωσε ο σύζυγός της.

«Ο συνταγματάρχης Ολεγκ Κλισκόφ δήλωσε επίσημα ότι αρνείται το δικαίωμα της επίσκεψης στη Νάντια», τόνισε ο Πιοτρ Βερζιλόφ, σύντροφος της νεαρής γυναίκας.

«Αυτό το αιτιολογούν λέγοντας ότι η κατάσταση της υγείας της είναι τόσο άσχημη που δεν μπορεί να μιλήσει με αυτούς που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή της αλλά μόνο με το προσωπικό», πρόσθεσε, λέγοντας ότι και οι τηλεφωνικές κλήσεις απαγορεύονται.

Στην πραγματικότητα «έχουμε να μάθουμε νέα της εδώ και 90 ώρες, δεν έχουμε καμιά επαφή».

Η Ν. Τολοκονικόβα, η οποία άρχισε απεργία πείνας την περασμένη Δευτέρα, εισήχθη την Κυριακή σε νοσοκομείο των σωφρονιστικών αρχών.

Η δικηγόρος της, Ιρίνα Χρούνοβα, δήλωσε το Σάββατο «πανικόβλητη» σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Novaia Gazeta.

«Την τελευταία φορά που μιλήσαμε με τη Νάντια ήταν το βράδυ της Πέμπτης. Μάς είπε ότι είχε προβλήματα υγείας», διευκρίνισε η δικηγόρος.

Πρώην φοιτήτρια της φιλοσοφικής σχολής και μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού, η 23χρονη καλλιτέχνιδα ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αρχίζει απεργία πείνας, δηλώνοντας ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της, μετά τις καταγγελίες της για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας που βρίσκεται στη Μορντόβια, 600 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών γιατί τραγούδησε μια «πανκ προσευχή» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

Σε επιστολή που δημοσίευσε ο Τύπος, η κρατούμενη αναφέρεται στις συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Νο14, αφήγηση που παραπέμπει σε μαρτυρίες για το γκουλάγκ.

Σύμφωνα με την κ. Τολοκονικόβα, οι φυλακισμένες ταπεινώνονται συστηματικά και τελούν υπό συνθήκες σκλαβιάς καθώς εξαναγκάζονται να εργάζονται 16 ή 17 ώρες ημερησίως, να στερούνται τον ύπνο και να ζουν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Η οργάνωση Voina που στηρίζει τις Pussy Riot δήλωσε ότι η άρνηση να επιτραπεί στους οικείους της Ν. Τολοκονικόβα να την επισκεφθούν οφείλεται στην επιστολή.

«Είμαστε σίγουροι πλέον ότι οι στρατηγοί της Υπηρεσίας Εφαρμογής των Ποινών εκδικούνται πολύ απλά την Τολοκονικόβα για την επιστολή της», γράφουν στο Twitter.