Περίπου 2.000 Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι της εταιρείας Anglo American Platinum (Amplats), οι οποίοι απεργούν, διαδήλωσαν σήμερα σε διαμαρτυρία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές θέσεων εργασίας σε αυτή, την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λευκόχρυσου στον κόσμο.

Η απεργία στην Amplats, η οποία βρίσκεται πλέον στην τέταρτη ημέρα της, έχει πλήξει την παραγωγή της εταιρείας, η οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τις περσινές ταραχές και έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται να μειώσει δραστικά τις θέσεις εργασίας προκειμένου να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η διεύθυνση της Amplats επιδιώκει να προχωρήσει στην περικοπή περίπου 4.800 θέσεων εργασίας. Αρχικά στόχευε στην περικοπή έως και 14.000, αλλά υπαναχώρησε στα σχέδιά της μετά τις σκληρές επικρίσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν μέσα από θωρακισμένα οχήματα τους μεταλλωρύχους που διαδήλωναν κραδαίνοντας ράβδους κοντά στο Ορυχείο Θεμπέλανι της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στην πόλη με τα ορυχεία Ρούστενμπουργκ, βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Για τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί συνάντηση στο Γιοχάνεσμπουργκ των επικεφαλής των συνδικάτων με την διοίκηση της Amplats για συνομιλίες, την ώρα που τα συνδικάτα προγραμματίζουν την διεξαγωγή κι άλλης πορείας αύριο, σύμφωνα με αξιωματούχους του συνδικάτου AMCU.

"Αν δεν δεχτούν μια λύση που να βρίσκεται τουλάχιστον στη μέση, η απεργία θα συνεχιστεί", σημείωσε ο αξιωματούχος του AMCU Θέμπε Μασουάμπι.

Η εξεύρεση μιας λύσης δεν φαίνεται να είναι κάτι εύκολο. Η επιστροφή της Amplats στην κερδοφορία εξαρτάται από μια γενική επισκευή των ορυχείων της στην Ρούστενμπουργκ, όπου σχεδιάζει να μειώσει δραστικά την παραγωγή.

Όμως η απασχόληση αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα στη Νότια Αφρική, όπου 4 στους 10 ενήλικες εξακολουθούν να είναι άνεργοι και το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έχει να αναλογιστεί τις εκλογές που θα γίνουν το ερχόμενο έτος.