Στον Λευκορώσο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το πρώτο βραβείο «Βάτσλαβ Χάβελ» που θέσπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης για την επιβράβευση όσων αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.

Φέτος το βραβείο αυτό απονέμεται για πρώτη φορά.

Κατά την διάρκεια σχετικής εκδήλωσης το βραβείο που συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ, δόθηκε στην σύζυγο του βραβευθέντος δεδομένου ότι ο ίδιος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές για την δράση του από το 2011.

Η επιλογή μας, είπε ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν-Κλοντ Μινιόν, στηρίχθηκε στο ότι ο Άλες Μπιαλιάτσκι, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τ' ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna, κατάφερε με την δράση του κατάφερε να κάνει γνωστές σ' όλο τον κόσμο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του.

Εργάσθηκε ασταμάτητα προκειμένου οι πολίτες της Λευκορωσίας να μπορούν να ελπίζουν ότι μία μέρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα τους θα γίνουν σεβαστά όπως επιβάλλουν τα διεθνή πρότυπα, τόνισε ο κ. Μινιόν.

Τιμητικά διπλώματα έλαβαν οι υπόλοιποι δύο από τους προεπιλεχθέντες υποψηφίους για το βραβείο: «Ο Σύνδεσμος Γεωργιανών Νέων Δικηγόρων» και το «Δίκτυο για τα δικαιώματα άμυνας της Κίνας».