Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να αποφασίσει αν θα δεχθεί να εξετάσει μια έφεση που έχει υποβάλει η Αργεντινή στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της χώρα που ακολούθησαν την χρεοκοπία του 2002.

Η Αργεντινή έχει ασκήσει έφεση σε μια απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο του 2012 το αμερικανικό εφετείο της δεύτερης περιφέρειας στη Νέα Υόρκη, η οποία έλεγε ότι η κυβέρνηση της χώρας παραβίασε τη συμβατική της υποχρέωση να αντιμετωπίσει όλους τους ομολογιούχους με το ίδιο τρόπο.

Στις δύο αναδιαρθρώσεις, το 2005 και το 2010, οι πιστωτές της Αργεντινής που κατείχαν περίπου το 93% του χρέους της χώρας συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή χρέους, βάσει της οποίας θα λάμβαναν 25 με 29 σεντς ανά δολάριο.
Όμως οι ομολογιούχοι των κεφαλαίων αμοιβαίου κινδύνου NML Capital Ltd και Aurelius Capital Management προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να πληρωθούν το πλήρες ποσό.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να εξετάσει την υπόθεση, είναι πιθανό να κάνει μια σχετική ανακοίνωση αύριο Τρίτη. Σε διαφορετική περίπτωση η ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα στις 7 Οκτωβρίου.

Το Δικαστήριο μπορεί επίσης να ζητήσει από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κρίνει αν η υπόθεση εμπίπτει στην δικαιοδοσία των δικαστών, γεγονός που θα καθυστερήσει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Η τελευταία επιλογή του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι να μην κάνει καμία ενέργεια και να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης μέχρι μια μεταγενέστερη ημερομηνία.