Η γαλλική Δικαιοσύνη διέταξε την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την ακίνητη περιουσία στη Γαλλία του Ριφάατ αλ Άσαντ, θείου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έρευνα αυτή αποτελεί συνέχεια της αγωγής που κατατέθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από τις οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται εναντίον της διαφθοράς Sherpa και Διεθνής Διαφάνεια Γαλλίας, που υποψιάζονται πως ο Ριφάατ έχει συγκεντρώσει τεράστια «περιουσιακά στοιχεία» χάρη σε δωροδοκίες.

Ηλικίας 76 ετών, ο μικρότερος αδελφός του Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου, ο Ριφάατ «ανδραγάθησε» ως επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αμύνης στην καταστολή του ισλαμιστικού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων και μάλιστα κατηγορείται για τη δράση των δυνάμεων το 1982 εναντίον της πόλης Χάμα, που είχε καταληφθεί από σουνίτες ισλαμιστές. Τότε υπολογίζεται πως 10.000 ως 25.000 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο, κατηγορία που ο ίδιος χαρακτήρισε το 2011 ως «μύθευμα».

Θεωρούμενος επί μακρόν πιθανός διάδοχος του αδελφού του στην εξουσία, το 1983 ο Ριφάατ είχε επιχειρήσει πραξικόπημα, για το οποίο κρατήθηκε για καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό και στην συνέχεια οδηγήθηκε στην εξορία—μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων.
Ωστόσο, το καθεστώς του εξόριστου και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των Σύρων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί και για τους οποίους ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από την ΕΕ, δεν τον απαλλάσσει από τις υποψίες για απόκτηση της περιουσίας του από πράξεις διαφθοράς, υποστηρίζουν οι δύο οργανώσεις.