current views are: 1

1 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση08:25

Στα άκρα Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικάνοι βάζουν «λουκέτο» στις ΗΠΑ

Σήμερα 1η Οκτωβρίου αρχίζει το οικονομικό έτος του 2014 στις ΗΠΑ. Ωστόσο λόγω της αδυναμίας ψήφισης του προϋπολογισμού έως και τις 12 τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και την αμετακίνητη στάση των ρεπουμπλικανών το Ομοσπονδιακό Κράτος των ΗΠΑ έχει βάλει από σήμερα «λουκέτο». 

Δημοσίευση 08:25’
αρθρο-newpost

Σήμερα 1η Οκτωβρίου αρχίζει το οικονομικό έτος του 2014 στις ΗΠΑ. Ωστόσο λόγω της αδυναμίας ψήφισης του προϋπολογισμού έως και τις 12 τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και την αμετακίνητη στάση των ρεπουμπλικανών το Ομοσπονδιακό Κράτος των ΗΠΑ έχει βάλει από σήμερα «λουκέτο». 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Σήμερα 1η Οκτωβρίου αρχίζει το οικονομικό έτος του 2014 στις ΗΠΑ. Ωστόσο λόγω της αδυναμίας ψήφισης του προϋπολογισμού έως και τις 12 τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και την αμετακίνητη στάση των ρεπουμπλικανών κατά την άποψη των αντιπάλων τους, το Ομοσπονδιακό Κράτος των ΗΠΑ έχει βάλει από σήμερα «λουκέτο». 

Ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη μερική διακοπή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, ενδεχόμενο για το οποίο είχαν προετοιμασθεί.

Αυτό σημαίνει πως 800.000 υπάλληλοι σε σύνολο 2 εκατομμυρίων θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία από σήμερα το πρωί. Εχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και αυτό μέχρι το Κονγκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους.

Το μερικό «λουκέτο» στις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα πλήξει κυρίως τον τουρισμό ενώ ο αμερικανός πρόεδρος έχει φροντίσει να διασφαλίσει τις ένοπλες δυνάμεις ώστε τουλάχιστον να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε επίπεδο ασφάλειας των ΗΠΑ. 

Στο σύνολό τους τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχου δημοσιεύσει οδηγούς προς τους πολίτες ώστε να γνωρίζουν ποιοι τομείς της καθημερινότητάς τους θα επηρεαστούν από αυτήν την εξέλιξη. 

Μεταφορές-Πτήσεις: Καμία πτήση και δρομολόγιο δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρησης. Από τους 55.468 υπαλλήλους οι 18.481 θα τεθούν σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τις αιτήσεις για βιζα και διαβατήρια με καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων στην τουριστική βιομηχανία και τις αερομεταφορές. 

Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας: Δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου σε επίπεδο επιχειρησιακό. Ωστόσο το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε 400.000 υπαλλήλους σε καθυστερήσεις σε στρατιωτικά συμβόλαια και σε εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Υπηρεσίες Επικοινωνιών: Το Ταχυδρομείο θα λειτουργεί κανονικά ωστόσο προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν σε ομοσπονδιακές σελίδες του Διαδικτύου. 

Ο τομέας που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτός του τουρισμού καθώς θα κλείσουν όλα τα θεματικά πάρκα, τα μνημεία και οι ζωολογικοί κήποι. Πλήγμα θα δεχτεί και το πρόγραμμα WIC το οποίο προσφέρει τρόφιμα σε 8,9 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλό εισόδημα. 

Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στη στάση πληρωμών

Η αποτυχία του Κονγκρέσου αποτελεί το επιστέγασμα μίας αναμέτρησης που διαρκεί εδώ και 33 μήνες με θέμα τον προϋπολογισμό ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο 2011 με την εκλογή δεκάδων υποψηφίων του Tea Party.

Η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον, με τα δύο στρατόπεδα να αλληλοκατηγορούνται για αδιαλλαξία.
“Είναι ντροπή που οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εξελέγησαν για να εκπροσωπούν τη χώρα, καταλήγουν να εκπροσωπούν το Tea Party και του αναρχικούς”, δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρίντ.

“Βρισκόμαστε στο σημείο αυτό διότι ο πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας επεδίωκαν το αποτέλεσμα αυτό από την αρχή”, έγραψε ο ρεπουμπλικανός Τεντ Πόου στο Twitter.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι η κοινή γνώμη θα επιρρίψει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη. Αυτοί “θα θεωρηθεί ότι μπλόκαραν και προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργάις της κυβέρνησης”, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.


σχετικα αρθρα