Οι αρμόδιοι επιθεωρητές για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων αναμένονται σήμερα στη Δαμασκό για την έναρξη της άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστροφής, εν μέσω του εμφυλίου, ενός αποθέματος 1.000 τόνων χημικών όπως το σαρίν και άλλων απαγορευμένων όπλων που βρίσκονται σε δεκάδες τοποθεσίες.

Αποστολή της 20μελούς ομάδας των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OΑΧΑ) που έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στη Βηρυτό του Λιβάνου είναι να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Πρόκειται για μια από τις πιο φιλόδοξες και πιο επικίνδυνες αποστολές αφοπλισμού που έχουν επιχειρηθεί ποτέ. Ανάλογες επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στο Ιράκ και στη Λιβύη, αλλά πότε κατά τη διάρκεια του πολέμου, όμως η Συρία βυθίζεται κάθε μέρα σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 110.000 ανθρώπων σε διάστημα 30 μηνών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η χώρα φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, εκ των οποίων 300 τόνοι αερίου μουστάρδας και σαρίν, που είναι αποθηκευμένοι σε περίπου 45 αποθήκες.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24 ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε την Παρασκευή και που αποτελεί μείζονα διπλωματική πρόοδο από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011. "Ασφαλώς θα την σεβαστούμε", τόνισε.

Ωστόσο νέες εντάσεις δείχνουν να ανακύπτουν ανάμεσα στους Ρώσους και τους δυτικούς ομολόγους τους με την έναρξη εξέτασης τη Δευτέρα στον ΟΗΕ ενός σχεδίου διακήρυξης που ζητεί από τη Δαμασκό να διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στον πληθυσμό.

Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΑ φθάνουν την επομένη της αναχώρησης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που διεξάγουν έρευνα στις θέσεις όπου πιθανώς έλαβαν χώρα επιθέσεις με χημικά όπλα.

Η ομάδα του ΟΗΕ, υπό τον Αακε Σέλστρομ, ολοκλήρωσε την έρευνά της σε επτά θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στη βόρεια Συρία, όπου το καθεστώς, όπως και η αντιπολίτευση, κατήγγειλαν ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα. Η ομάδα αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι έξι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη διαπιστώσει την χρήση αερίου σαρίν σε ευρεία κλίμακα κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και ώθησε πολλές χώρες, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, να εξετάσουν την εκδοχή μιας στρατιωτικής επιχείρησης ως τιμωρία.