Ο πάπας Φραγκίσκος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει τη νοοτροπία του Βατικανού, λέγοντας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι είναι υπερβολικά επικεντρωμένο στα συμφέροντά του.

Ο πάπας αποκάλυψε επίσης ότι πέρασε για λίγο από το μυαλό του η σκέψη να μην αποδεχθεί την εκλογή του ως πρώτου μη ευρωπαίου πάπα εδώ και 1.300 χρόνια, όταν οι συνάδελφοί του καρδινάλιοι τον επέλεξαν το Μάρτιο.

Στη μακροσκελή συνέντευξή του με τον άθεο διευθυντή της αριστερής εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", ο ποντίφικας δήλωσε πως πάρα πολλοί προηγούμενοι πάπες στη μακρά ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν "νάρκισσοι" που αφήνονταν στις κολακείες των "αυλικών" συνεργατών τους.

"Η (παπική) αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης", δήλωσε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έφερε ένα νέο αέρα ανοίγματος, διαβούλευσης και απλότητας στο αξίωμα του ποντίφικα.

Η συνέντευξη, η οποία δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πολύ λιτή κατοικία του πάπα σ' ένα ξενώνα του Βατικανού, δημοσιεύθηκε ενώ αρχίζει μια τριήμερη, κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με οκτώ καρδιναλίους απ' όλο τον κόσμο που θα τον βοηθήσουν να μεταρρυθμίσει τη διοίκηση του Βατικανού, η οποία είναι γνωστή ως Κουρία.

Υπάρχουν μερικοί "αυλικοί" μεταξύ των διοικητών της Κουρίας, δήλωσε, όμως το κύριο ελάττωμα της διοίκησης του Βατικανού είναι η υπερβολική εσωστρέφειά της.

"Φροντίζει τα συμφέροντα του Βατικανού, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο μέρος κοσμικά συμφέροντα. Αυτή η βατικανοκεντρική οπτική παραμελεί τον κόσμο γύρω από το Βατικανό και θα κάνω τα πάντα για να την αλλάξω", τόνισε ο ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος πρόσθεσε πως οι οκτώ καρδινάλιοι τους οποίους επέλεξε ως συμβούλους του δεν έχουν εγωιστικά κίνητρα.

"Δεν είναι αυλικοί, αλλά σοφοί άνθρωποι που εμπνέονται από τα ίδια συναισθήματα με μένα. Αυτό είναι η αρχή για μια Εκκλησία με μια οργάνωση η οποία δεν είναι μόνο κάθετη, αλλά επίσης οριζόντια", δήλωσε.

Μιλώντας για την προσωπική πίστη του, ο Φραγκίσκος δήλωσε: "Δεν υπάρχει ένας Καθολικός Θεός... Πιστεύω στον Ιησού Χριστό, την ενσάρκωσή του. Ο Ιησούς είναι ο κύριός μου και ο ποιμένας μου, αλλά ο Θεός, ο πατέρας... είναι το φως και ο δημιουργός".

Στη συνέντευξή του, ο αργεντινός πάπας λέει πως τη νύκτα της 13ης Μαρτίου που οι συνάδελφοί του καγκελάριοι τον εξέλεξαν στην Καπέλα Σιστίνα, πριν αποδεχθεί επισήμως την εκλογή του ζήτησε να πάει σ' ένα διπλανό δωμάτιο για να μείνει μόνος του.

"Το κεφάλι μου ήταν εντελώς άδειο και μεγάλο άγχος με κατέλαβε. Για να κάνω το άγχος να φύγει και να χαλαρώσω, έκλεισα τα μάτια μου και όλες οι σκέψη έφυγαν, ακόμη και η σκέψη να μην δεχθώ, κάτι που οι λειτουργικές διαδικασίες επιτρέπουν", δήλωσε.