Για 14η, συνολικά, φορά οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν σήμερα το αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση του δολοφόνου του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, Σιρχάν Σιρχάν.

Ο 66χρονος σήμερα Σιρχάν, κρίθηκε ένοχος στις 17 Απριλίου 1969, για τη δολοφονία του γερουσιαστή και για απόπειρα δολοφονίας. Καταδικάσθηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 1972, έπειτα από μία προσωρινή κατάργηση της θανατικής ποινής στην αμερικανική πολιτεία.

Το τελευταίο αίτημα αποφυλάκισης χρονολογείται στο 2006. Τότε, είχε επιλέξει να μην παρουσιασθεί ενώπιον της επιτροπής και να μην εκπροσωπηθεί, ενώ χθες Τετάρτη, κατά την εξέταση του αιτήματός του εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Μπιλ Πέιπερ.

Ο Σιρχάν Σιρχάν, παλαιστίνιος μετανάστης, δολοφόνησε τον Μπομπ Κένεντι στο ξενοδοχείο Ambassador του Λος Άντζελες, αμέσως μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνιας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Αιτιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι ο Μπομπ Κένεντι είχε υποστηρίξει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στο Ισραήλ.

Εκτίει την ποινή του στη φυλακή του Πλέζαντ Βάλεϊ στην Κοαλίνγκ, ανάμεσα στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει νέο αίτημα αποφυλάκισης πριν από την πάροδο πέντε ετών.