Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα εναντίον του "κινδύνου" που δημιουργεί η αμερικανική δημοσιονομική κρίση για την παγκόσμια οικονομία και υπερασπίσθηκε εν παρόδω την πολιτική της δραστικής λιτότητας που εφαρμόζει.

"Υπάρχει ένας κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να τακτοποιήσουν όπως πρέπει τα σχέδιά τους για τις δαπάνες και τη μείωση του ελλείμματος", δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης μιλώντας στο ραδιοσταθμό BBC 4 στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του στο Μάντσεστερ (βόρεια Αγγλία).

Κανένα δημοσιονομικό νομοσχέδιο δεν κατέστη δυνατό να υιοθετηθεί εγκαίρως για την έναρξη του οικονομικού έτους 2014, τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ, 07:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάσθηκε συνεπώς να θέσει σε τεχνική αργία εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια.

"Είναι μια υπενθύμιση προς όλους εμάς: πρέπει να έχουμε συστήματα δαπανών, φόρους, σωστά σχεδιασμένα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος", πρόσθεσε υπερασπιζόμενος την πολιτική της δραστικής λιτότητας που εφαρμόζει αφότου ανέβηκε στην εξουσία, το 2010.

Έπειτα από χρόνια λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν υποσχέθηκε χθες, Δευτέρα, πως οι συντηρητικοί δεσμεύονται να δημιουργήσουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν επανεκλεγούν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2015, μια δήλωση που δημιούργησε φόβους για νέες δημοσιονομικές περικοπές ως το 2020, έτος λήξης της θητείας της επόμενης βουλής.

"Μιλάμε για επιπλέον έξι ως επτά χρόνια (λιτότητας)", δήλωσε ο Κάμερον, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών ότι δημιούργησε "ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που ήταν σχεδόν το μεγαλύτερο στον κόσμο".

Όμως "αυτό που είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών δεν σημαίνει απαραιτήτως νέες μειώσεις των δημόσιων δαπανών σε σχέση μ' εκείνες που έχουμε ήδη ανακοινώσει", πρόσθεσε πάντως ο Κάμερον.

"Αυτό που σημαίνει αντίθετα είναι ότι δεν μπορούμε (...) να σχεδιάζουμε νέες τρελές δαπάνες. Θα είμαστε για πολλά χρόνια υπεύθυνοι στη χώρα μας", επέμεινε.