Τα τριάντα μαχητικά στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, που ετέθησαν υπό κράτηση στη Ρωσία έπειτα από την απόπειρά τους να κάνουν μια διαμαρτυρία σε μία πετρελαϊκή εξέδρα, βρίσκονται κοντά σε «μια κατάσταση σοκ», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος μίας επιτροπής για την αξιολόγηση της κατάστασης των φυλακών.

«Πολλοί εξ αυτών βρίσκονται κοντά σε μία κατάσταση σοκ. Δεν κατανοούν για ποιο πράγμα είναι ένοχοι», δήλωσε τηλεφωνικά η Γιρίνα Παϊχατσέβα, η οποία επισκέφθηκε τα στελέχη αυτά, τα οποία έχουν τεθεί σε δίμηνη προσωρινή κράτηση στο Μουρμάνσκ (βορειοδυτικά) και σε άλλα κρατητήρια της περιοχής.

Κατά την ίδια ένας Βρετανός τοποθετήθηκε στο ίδιο κελλί με δύο Ρώσους που είναι καταδικασμένοι για κλοπή. Όλοι οι συλληφθέντες παραπονούνται ότι ουδείς τους καταλαβαίνει, καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να μιλά αγγλικά στα κέντρα κράτησης.

Οι συλληφθέντες προασπιστές των ιδεωδών υπέρ του περιβάλλοντος έχουν συλληφθεί βάσει κατηγοριών «για πειρατεία από οργανωμένη ομάδα», ένα έγκλημα που σύμφωνα με τον ρωσικό ποινικό κώδικα τιμωρείται με 15ετή κάθειρξη.

Οι τέσσερις Ρώσοι κι οι άλλοι 26 ξένοι υπήκοοι —μεταξύ των οποίων βρίσκονται δύο Βρετανοί, δύο Καναδοί, ένας Αμερικανός κι ένας Γάλλος— ετέθησαν υπό κράτηση έπειτα από την πρόσδεση του σκάφους τους Άρκτικ Σάνραϊζ στην εξέδρα, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Θάλασσα του Μπάρεντς στη Ρωσική Αρκτική κι αφότου πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να επιβιβασθούν στην εξέδρα για να καταγγείλουν την οικολογική καταστροφή.