Η πρώτη απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών μετά από 22 χρόνια άρχισε, σήμερα, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και αναμένεται να φέρει στο φως σαρωτικές αλλαγές που έγιναν από τον πόλεμο της περιόδου 1992 - 1995.

Η απογραφή θα δείξει την ακριβή κοινωνική και οικονομική εικόνα της Βοσνίας και θα αποκαλύψει τις πληθυσμιακές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις πολεμικές συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται από 1 έως 15 Οκτωβρίου ήταν για πολλά χρόνια θέμα διαμάχης στη χώρα, καθώς τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνούσαν στον τρόπο διεξαγωγής της κι αν θα έπρεπε να εμπεριέχει ερωτήσεις που αφορούν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνικότητα.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά η Διεθνής Αποστολή Επιτήρησης που επέβλεψε τη δοκιμαστική απογραφή τον Οκτώβριο του 2012 συνέστησε στις αρχές να αναβάλλουν τη διαδικασία για έξι μήνες λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας.

Για να υπάρξει συμμετοχή των κατοίκων στην απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών επιστρατεύθηκαν από οργανώσεις πολιτών γνωστές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής, οι οποίοι σε βιντεοσκοπημένα ή ηχογραφημένα μηνύματα αναφέρονται στη σημασία της απογραφής.

Οι απογραφές πληθυσμού που διεξήχθησαν στο παρελθόν στη χώρα εξετάζονταν από δημογραφική σκοπιά και οι υπόλοιπες πτυχές παραβλέπονταν κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποία χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας, Χούσνια Καμπέροβιτς, σε συζήτηση με θέμα την απογραφή πληθυσμού που διοργάνωσε το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

«Τα Βαλκάνια διαφέρουν από τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ άλλων, λόγω και των βασικών στόχων που επιδιώκονται με τις απογραφές πληθυσμού. Στον υπόλοιπο κόσμο με την απογραφή πληθυσμού επιδιώκεται η διαμόρφωση εικόνας για την κατάσταση της κοινωνίας, την κοινωνική διάρθρωση, τις οικονομικές δυνατότητες ώστε με βάση τα στοιχεία αυτά να καταρτίζονται και αναπτυξιακά σχέδια» ανέφερε.

Στα Βαλκάνια, βασική αποστολή είναι η απόκτηση πληροφοριών για τη θρησκευτική η εθνική σύνθεση του πληθυσμού. Η Βοσνία δεν αποτελεί εξαίρεση, είπε κ. Καμπέροβιτς.

Το 1991 διεξήχθη η προηγούμενη απογραφή πληθυσμού στη Βοσνία, με βάση την οποία ο πληθυσμός της χώρας ήταν 4,377 εκατ. κάτοικοι, από τους οποίους το 43,47% Μουσουλμάνοι, το 31,21% Σέρβοι και το 17.38% Κροάτες. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι, σήμερα, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι πατρίδα 3,8 εκατ. ανθρώπων.