Ο στρατός, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Αιγύπτου μετά από την αποχώρηση Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Άχμεντ Σαφίκ και ανέθεσε στον υπουργό Μεταφορών Ισάμ Σαράφ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανέφερε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Σαφίκ είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον 82χρονο Μουμπάρακ τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής του, πριν παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου μετά τη λαϊκή εξέγερση που διήρκεσε 18 ημέρες και αναστάτωσε την Μέση Ανατολή.

"Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων αποφάσισε να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Άχμεντ Σαφίκ και ανέθεσε στον Ισάμ Σαράφ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση", ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού στη σελίδα που έχει δημιουργήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η αντιπολίτευση και η Μουσουλμανική Αδελφότητα αξίωναν την παραίτηση του Σαφίκ και της κυβέρνησής του, καθώς οι υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών κι Εσωτερικών είχαν όλοι διοριστεί επί Μουμπάρακ.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης απαιτεί να υπάρξει ξεκάθαρη ρήξη με το 30χρονο καθεστώς Μουμπάρακ και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην μεταβατική περίοδο πριν από την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας βουλής και προέδρου, που αναμένεται να γίνουν αργότερα εντός 2011.

Ικανοποίηση των Αδελφών Μουσουλμάνων

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργάνωση της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι λίγες μόνον επιφυλάξεις έχουν για το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Ισάμ Σαράφ, προσθέτοντας ότι έχει "καλή φήμη".

Ο Σαράφ, καθηγητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο, είχε διατελέσει υπουργός Μεταφορών υπό τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ, αλλά είχε παραιτηθεί από το υπουργείο του και είχε συμμετάσχει σε πορεία του πανεπιστημιακού προσωπικού στο πλαίσιο των διαμαρτυριών κατά του Μουμπάρακ, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

"Παραιτήθηκε από το υπουργείο και όποιος παραιτούνταν από το υπουργείο σ' αυτό το κλίμα διαφθοράς σημαίνει ότι είτε δεν ήταν ευχαριστημένος με τη διαφθορά είτε δεν ήταν εμπλεγμένος σε αυτήν, έτσι οι υπεύθυνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι μαζί του", δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων Ρασάντ Μπαγιούμι.

Ωστόσο ο Μπαγιούμι πρόσθεσε πως η οργάνωσή του περιμένει να δει πώς θα λειτουργήσει ο Σαράφ και πώς θα απαντήσει στα αιτήματα του λαού.

Σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα "The Vancouver Sun", ο Σαράφ είχε θεαθεί να συμμετέχει στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, που αποτέλεσε το κέντρο των διαμαρτυριών κατά του Μουμπάρακ.