Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν από άκρου σε άκρο τον την Τουρκία το καλοκαίρι αποτελούν αδιάψευστο δείγμα της δημοκρατικής ωριμότητας της χώρας, εντούτοις, δυστυχώς, πήραν άλλη τροπή κι εκτραχηλίστηκαν σε βιαιότητες, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Γκιουλ, ο συμφιλιωτικός τόνος του οποίου συχνά έρχεται σε αντίθεση με την οξύτητα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέτρεψε τους Τούρκους να επιδείξουν σεβασμό και ανοχή στις διαφορετικές απόψεις και να συνεργασθούν για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα.

«Ορισμένες ακραίες οργανώσεις επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν τις διαδηλώσεις, προσφεύγοντας στη βία και στους βανδαλισμούς. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με καλές προθέσεις προσέλαβαν λάθος χαρακτηριστικά προϊόντος του χρόνου, διαταράσσοντας την δημόσια τάξη», ανέφερε ο Γκιουλ μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

«Θα πρέπει, ως έθνος, να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα από τα επεισόδια αυτά και θα πρέπει να επιδείξουμε ευαισθησία για να κατανοήσουμε τα αισθήματα των νέων μας μέσα από λεπτομερείς κοινωνιολογικές μελέτες», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να αφήσουμε τα επεισόδια πίσω μας και να κοιτάξουμε μπροστά για να ενισχύσουμε την πολυφωνία και τα συμμετοχικά στοιχεία στη δημοκρατία μας», επισήμανε στους βουλευτές ο πρόεδρος.

Στην ομιλία του ο Γκιουλ επαίνεσε τη νέα δέσμη από πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση Ερντογάν, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από ζητήματα, από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και φθάνει έως την αναγνώριση των δικαιωμάτων έκφρασης των μειονοτήτων στη γλώσσα τους. Ωστόσο η αντιπολίτευση, Κούρδοι πολιτικοί αλλά και οι αντάρτες χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά ανεπαρκή.