Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να υιοθετήσουν σήμερα τρία νομοσχέδια για την χρηματοδότηση μεμονωμένων υπηρεσιών, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα προγράμματα για τους βετεράνους, να ξανανοίξουν τα ομοσπονδιακά πάρκα που έκλεισαν και να αποκατασταθούν οι πόροι για την Περιφέρεια της Κολούμπια, στην οποία ανήκει η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πίτερ Κινγκ.

Ο ίδιος σημείωσε έπειτα από κλειστή πολιτική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων ότι τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες από το κλείσιμο ενός μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Τα μέτρα αυτά θα ενθαρρύνουν επίσης τους Δημοκρατικούς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον πλήρη τερματισμό του κλεισίματος μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την κατάρτιση μιας ευρύτερης δημοσιονομικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου του χρέους, κατέληξε ο ίδιος.
Λίγο νωρίτερα ένας σημαίνων συνεργάτης των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών είχε δηλώσει ότι στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων κυκλοφορούν ένα σχέδιο που προβλέπει να ξανανοίξουν ορισμένες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υιοθετώντας μικρά, ξεχωριστά νομοσχέδια για την χρηματοδότησή τους.

Ο ίδιος είχε σημειώσει εξάλλου ότι τα μέτρα αυτά "επιλεκτικής χρηματοδότησης" μπορεί να αφορούν μικρούς προϋπολογισμούς για την χρηματοδότηση μεμονωμένων μνημείων ή ολόκληρων κυβερνητικών υπηρεσιών όπως η Υπηρεσία για τους Βετεράνους.
Η πρόταση αυτή για την υιοθέτηση μιας σειράς νομοσχεδίων για την επιλεκτική χρηματοδότηση κάποιων υπηρεσιών "δείχνει την απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας την οποία βλέπουμε από τους Ρεπουμπλικάνους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

"Αν θέλουν να ανοίξουν την κυβέρνηση, θα πρέπει να ανοίξουν την κυβέρνηση και τότε θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσουμε τις δημοσιονομικές μας προτεραιότητες στο μέλλον", πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ δήλωσε σήμερα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συμφωνήσουν για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης προτού οι Δημοκρατικοί εξετάσουν την τελευταία τους πρόταση για τον τερματισμό του αδιεξόδου όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.