Συμφωνία με στόχο να αποτραπεί πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής από τη Βόρεια Κορέα και να καταστεί αποτελεσματικότερη η απάντησή τους εν μέσω των αυξανόμενων απειλών από την Πιονγκγιάνγκ, υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επανεξετάσουν την ημερομηνία μεταβίβασης του ελέγχου των συνδυασμένων δυνάμεων τους στην κορεατική χερσόνησο (CFC), από τον αμερικανικό στρατό στον νοτιοκορεατικό.

Η μεταβίβαση είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά στη Νότια Κορέα πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την αναβολή της δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πρόγραμμά της κατασκευής πυρηνικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς επίσης και οι δραστηριότητές της για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και το χημικό της οπλοστάσιο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κουάν-τζιν.

«Δεδομένων αυτών των ανησυχιών υπογράψαμε σήμερα διμερή στρατηγική συμφωνία για στοχευμένη αναχαίτιση της απειλής του βορειοκορεατικού προγράμματος πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός.

Οι δύο υπουργοί δεν διευκρίνισαν τι περιλαμβάνει η στρατηγική «στοχευμένης αναχαίτισης» παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο, δύο μήνες μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας μεγάλου βεληνεκούς που, σύμφωνα με την ίδια, μετέφερε δορυφόρο στο διάστημα.

Η εκτόξευση είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ κατά του απομονωμένου αυτού κράτους.

Η εκτόξευση της ρουκέτας θεωρήθηκε ευρέως ως μία δοκιμή των πυραύλων της μεγάλου βεληνεκούς παρά τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ ότι αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο του ειρηνικού της διαστημικού προγράμματος.