Η δίκη του Κάρλος Φάμπρα, ο οποίος υπήρξε ένας ισχυρός τοπικός αιρετός αξιωματούχος της περιφέρειας της Βαλένθια, άρχισε σήμερα έπειτα από περίπου δέκα χρόνια ερευνών και ανατροπών σ' ένα σκάνδαλο το οποίο έγινε σύμβολο των υποθέσεων διαφθοράς που έχουν αμαυρώσει πολλούς πολιτικούς στην Ισπανία.

Ο Κάρλος Φάμπρα, σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και πρώην πρόεδρος της επαρχίας Καστεγιόν, στην ανατολική Ισπανία, κινδυνεύει με 13 χρόνια κάθειρξης για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Φορώντας τα αιώνια μαύρα γυαλιά του, ο Φάμπρα αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση κατά την άφιξή του στο επαρχιακό δικαστήριο της Καστεγιόν, στην περιφέρεια της Βαλένθια.

Ο πολιτικός δικάζεται επίσης για τέσσερα φορολογικά αδικήματα, για τα οποία η εισαγγελία ζητεί να του επιβληθεί πρόστιμο 1,9 εκατ. ευρώ καθώς και να καταβάλει αποζημίωση στην εφορία περίπου 700.000 ευρώ.

Η δίκη αυτή αρχίζει ενώ ένταση επικρατεί στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ο πρώην ταμίας του οποίου, ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος ήταν φίλος του πρωθυπουργού, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

Ο άνθρωπος που ως τον Ιούνιο του 2010 ήταν πρόεδρος της επαρχίας Καστεγιόν, κάθισε στο εδώλιο των κατηγορουμένων δίπλα στην πρώην σύζυγό του, την Μαρία ντε λος Ντεσαμπαράδος Φερνάντες, η οποία δικάζεται για φοροδιαφυγή και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Μεταξύ των πέντε κατηγορουμένων είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης Naranjax, ο Βιθέντε Βιλάρ, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρησή του το Δεκέμβριο 2003. Είχε υποβάλει τότε δύο μηνύσεις στις οποίες κατηγορούσε τον Κάρλος Φάμπρα ότι του απέσπασε χρήματα με αντάλλαγμα συμβόλαια με το δημόσιο για την επιχείρηση του, που παράγει φυτοϋγειονομικά προϊόντα.