Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε, σήμερα, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ εξαιτίας της σύστασης του νέου υπουργείου Επενδυτικού Σχεδιασμού.

"Υπέρ" της πρότασης μομφής ψήφισαν 86 βουλευτές της αντιπολίτευσης, "κατά" τάχθηκαν οι 111 εκπρόσωποι του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ), ενώ οι 20 βουλευτές του "Ατάκα" απείχαν της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος του ΒΣΚ Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής "προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του κοινοβουλίου" και πρόσθεσε ότι "η αντίρρηση στην ίδρυση υπουργείου είναι πρόσχημα, ενώ ο στόχος της αντιπολίτευσης είναι η διάλυση της Βουλής, την οποία επιδιώκει το GERB".

Ο πρόεδρος του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν ζήτησε από "το GERB να κατανοήσει ότι οι Βούλγαροι εκλογείς του έχουν αναθέσει, όχι το ρόλο του κυβερνώντος κόμματος αλλά εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης" όπως είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι "το GERB είναι ο πραγματικός νικητής στις πρόωρες εκλογές τον περασμένο Μάιο, όταν αναδείχθηκε για άλλη μια φορά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα από τους Βούλγαρους ψηφοφόρους".

Επανέλαβε δε, ότι "η κυβέρνηση του κ. Ορεσάρσκι στερείται νομιμότητας και πρέπει να παραιτηθεί αμέσως".