current views are: 1

2 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:44

PDL: Μαζικό κύμα αποσκιρτήσεων από το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης, πληροφορίες από τους κόλπους του μπερλουσκονικού κόμματος, κάνουν λόγο για κύμα αποσκιρτήσεων μελών του κοινοβουλίου από το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας.

Δημοσίευση 10:44’
αρθρο-newpost

Λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης, πληροφορίες από τους κόλπους του μπερλουσκονικού κόμματος, κάνουν λόγο για κύμα αποσκιρτήσεων μελών του κοινοβουλίου από το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας.

Λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης, πληροφορίες από τους κόλπους του μπερλουσκονικού κόμματος, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κάνουν λόγο για κύμα αποσκιρτήσεων μελών του κοινοβουλίου από το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας οι οποίοι θα αψηφήσουν τον μέντορά τους εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας.

“Η πλειοψηφία είναι βέβαιη. Θα έχουμε σύντομα σαρωτική κίνηση”, δήλωσε στέλεχος του μπερλουσκονικού κόμματος.

“Είναι η ημέρα που μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά πράγματα”, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Στέφανο Φόλι της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 ore που διαβλέπει “το τέλος της εποχής Μπερλουσκόνι”. “Η μακρύτερη ημέρα για τον Μπερλουσκόνι”, είναι ο τίτλος της La Repubblica.

“Η εκδίκηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης”, γράφει ο Μικέλε Μπραμπίλα της La Stampa, αναφερόμενος στον Αντζελίνο Αλφάνο, τον 42χρονο από τη Σικελία, που παρουσιαζόταν ως δελφίνος του Μπερλουσκόνι, στον οποίο και οφείλει την πολιτική του καριέρα. “Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το κόμμα μας στο σύνολό του οφείλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα”, δήλωσε ο Αλφάνο αψηφώντας τον μέντορά του που επανέλαβε την πρόθεσή του “να δώσει τέλος στην κυβέρνηση Λέτα”.

Η κρίση ξεκίνησε το σαββατοκύριακο με την απόφαση του 77χρονου μεγιστάνα του Τύπου να πείσει τους υπουργούς του να παραιτηθούν από την κυβέρνηση συνασπισμού, σε μία παράλογη κίνηση, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί προσπάθεια του Μπερλουσκόνι να αποφύγει την αποπομπή του από τη Γερουσία.

Για να διευκολύνει την κατάσταση για τους πέντε υπουργούς, ο Ενρίκο Λέτα αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτησή που υπέβαλαν τα πέντε στελέχη του Λαού της Ελευθερίας υπακούοντας στην εντολή του αρχηγού, αλλά επικρίνοντας παράλληλα την απόφασή του.

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, που προηγήθηκε της συζήτησης και της ψηφοφορίας που θα αρχίσει μετά το μεσημέρι, ο Ενρίκο Λέτα φρόντισε να διαχωρίσει απολύτως τις προσωπικές περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ιταλική δικαιοσύνη από την τύχη της κυβέρνησης και , όπως είχαν προβλέψει πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκε σε μακράς πνοής συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Η τύχη της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα εξαρτάται από τον αριθμό των γερουσιαστών του μπερλουσκονικού κόμματος που θα αποσκιρτήσουν δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Ενρίκο Λέτα διαθέτει 137 βέβαιες ψήφους, τη στιγμή που η πλειοψηφία είναι 161 ψήφοι. Τέσσερις πρώην γερουσιαστές του Μπέπε Γκρίλο (Κίνημα 5 Αστέρων) έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αρα ο Ενρίκο Λέτα χρειάζεται 20 ακόμη ψήφους.

Τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου που ανήκουν στο Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα ανέρχονται σε περίπου 40, “αρκεί να δει κανείς τις δημόσιες δηλωσεις τους”, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί ο γερουσιαστής Κάρλο Τζοβανάρντι, ένας από τους “αντάρτες” του μπερλουσκονικού κόμματος.

Τόσο οι διεθνείς αγορές, όσο και ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου και τα ιταλικά σπρεντ δείχνουν να στοιχηματίζουν υπέρ της επιβίωσης της κυβέρνησης Λέτα.

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, η διαδικασία θα επαναληφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα και οι κεντρώοι σύμμαχοί του συγκροτούν άνετη πλειοψηφία.

 


σχετικα αρθρα