Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο 'Οσκαρσχαμν της Σουηδίας τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία σήμερα το πρωί ύστερα από τρεις ημέρες διακοπής εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεδουσών σε κύκλωμα ψύξης, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού του Οσκαρσχαμν, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Δεν υπήρξαν επιπτώσεις στους καταναλωτές ούτε στην ασφάλεια.

Η εταιρία OKG, θυγατρική της γερμανικής ΕΟΝ που έχει την εκμετάλλευση του πυρηνικού αυτού σταθμού, είχε ανακοινώσει ότι αναγκάστηκε να σταματήσει προληπτικά τη λειτουργία του αντιδραστήρα την Κυριακή "εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού μεδουσών στο σημείο υδροληψίας του συστήματος ψύξης".

"Η παραγωγή άρχισε εκ νέου", ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Οι μέδουσες προκάλεσαν ζημιές σε έναν μηχανισμό που φιλτράρει το θαλασσινό νερό, αναγκάζοντας την OKG να προχωρήσει στην αντικατάσταση ορισμένων τμημάτων και στον καθαρισμό των αγωγών με νεροβολή υψηλής πίεσης, εξήγησε η εκπρόσωπος Εμι Ντάβιντσον.

Δεν διευκρίνισε πόσες μέδουσες είχαν εισβάλει στα κυκλώματα του σταθμού. "Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δει ποτέ. Δεν είναι σύνηθες. Κάθε άνοιξη πρέπει να απαλλασσόμαστε από τις μέδουσες, αλλά όχι από τόσες πολλές", εξήγησε.

Ο 'Οσκαρσχαμν 3, παραγωγής 1.400 μεγαβάτ, είναι ο ισχυρότερος αντιδραστήρας της χώρας.

Αναλογο περιστατικό έχει σημειωθεί και σε άλλους πυρηνικούς σταθμούς στα παράλια, όπως σε αυτόν στο Τόρνες της Σκωτίας το 2011.

Η ρύπανση, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και η μείωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, τα προβλήματα αυτά που πλήττουν κυρίως τη Βαλτική, αναφέρονται από τους επιστήμονες ως παράγοντες που ευνοούν την έξαρση της παρουσίας μεδουσών.