Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε τις επισκέψεις του στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, τις οποίες θα πραγματοποιούσε στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τέσσερις ασιατικές χώρες, εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ενώ εκκρεμεί αν θα γίνουν οι επισκέψεις του στους υπόλοιπους προορισμούς του ταξιδιού αυτού, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Ομπάμα στα δύο αυτά ταξίδια.

«Τα ταξίδια αυτά δεν είναι δυνατόν να οργανωθούν εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ωστόσο, θα τεθούν εκ νέου στο πρόγραμμα του προέδρου, ο οποίος ελπίζει να τα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κέιτλιν Χάιντεν.

«Για το καλό της εθνικής μας ασφάλειας και της οικονομικής μας ευημερίας καλούμε το Κογκρέσο να επιτρέψει την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα επρόκειτο να αναχωρήσει το Σάββατο και θα επισκεπτόταν την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες αφού θα είχε συμμετάσχει σε δύο διεθνείς συνόδους κορυφής, σε αυτή των χωρών Ασίας-Ειρηνικού (Apec) που αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας και σε αυτή των χωρών της ανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να εξετάζει, πάντα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης εντός της εβδομάδας στις ΗΠΑ, αν θα γίνουν τα ταξίδια στην Ινδονησία και το Μπρουνέι.

Στην Κουάλα Λουμπούρ, ο μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε το πρωί ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στη Μαλαισία μετά την διακοπή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bernama.

Στην ιστοσελίδα "Malaysian Insider", ο Ραζάκ γράφει ότι «ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την αναβολή του ταξιδιού. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα έρθει», προσθέτει.

Στις Φιλιππίνες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ραούλ Ερνάντες ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα εξήγησε ότι η αναβολή του ταξιδιού του οφείλεται σε θέματα που έχουν σχέση με την διακοπή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο κατανοεί την απόφαση του προέδρου Ομπάμα. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο «πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον ομόλογό του Μπενίνιο Ακίνο για να εξηγήσει τον λόγο της αναβολής της επίσκεψής του, επαναλαμβάνοντας την "ισχυρή συμμαχία" των δύο χωρών και τις βαθιές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών μας, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσοι πολλοί Φιλιππινέζοι που ζουν και πλούτισαν στη χώρα μας».