current views are: 1

2 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση13:53

Η ιρανική Βουλή στηρίζει τους διπλωματικούς χειρισμούς του Ροχανί

Η βουλή του Ιράν τάχθηκε σθεναρά υπέρ της διπλωματικής προσπάθειας του προέδρου Χασάν Ροχανί να άρει το κλίμα δυσπιστίας στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία ολοκληρώθηκε με μια ιστορική τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευση 13:53’
αρθρο-newpost

Η βουλή του Ιράν τάχθηκε σθεναρά υπέρ της διπλωματικής προσπάθειας του προέδρου Χασάν Ροχανί να άρει το κλίμα δυσπιστίας στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία ολοκληρώθηκε με μια ιστορική τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η βουλή του Ιράν τάχθηκε σθεναρά υπέρ της διπλωματικής προσπάθειας του προέδρου Χασάν Ροχανί να άρει το κλίμα δυσπιστίας στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία ολοκληρώθηκε με μια ιστορική τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η υποστήριξη από το ιρανικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από πολιτικές παρατάξεις πιστές στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι ο Ροχανί έχει την υποστήριξη του πολιτικού κατεστημένου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αν και υπήρξαν ορισμένες διαμαρτυρίες από πλευράς σκληροπυρηνικών.

Ο ίδιος ο Χαμενεΐ δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα το ταξίδι του Ροχανί.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τους Ιρανούς κοινοβουλευτικούς για την επίσκεψή του, περιλαμβανομένων των συζητήσεων που είχε σχετικά με την διένεξη με την Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας και τις σχέσεις στην περιφέρεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA αργά χθες.

Μια πλειοψηφία 230 κοινοβουλευτικών —επί συνόλου 290— ψήφισε υπέρ μιας ανακοίνωσης με την οποία εκφράζεται η στήριξη του σώματος στον Ροχανί διότι παρουσίασε την εικόνα «ενός ισχυρού Ιράν, το οποίο επιζητεί την ειρήνη, επιδιώκει συνομιλίες και αλληλεπίδραση για την διευθέτηση περιφερειακών και διεθνών θεμάτων», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Μολονότι η επίσκεψη του Ροχανί στη Νέα Υόρκη δημιούργησε ελπίδες για επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί η δεκαετής διένεξη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις τοποθετήσεις του Ιρανού προέδρου κάνοντας λόγω περί απόπειρας παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας από έναν «λύκο μεταμφιεσμένο σε πρόβατο».

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα που έχει αρχίσει αποτελεί προπέτασμα της προσπάθειάς του να αποκτήσει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν το διαψεύδει, επισημαίνοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι ο Νετανιάχου και «το σιωνιστικό λόμπι» προσπαθούν να παρακωλύσουν τις διαπραγματεύσεις. «Δεν θα αφήσουμε τον Νετανιάχου να καθορίσει το μέλλον των συνομιλιών μας», έγραψε ο Ζαρίφ στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας ανάμεσα στο Ιράν και έξι διεθνείς δυνάμεις, τη λεγόμενη ομάδα 5+1, πρόκειται να γίνει στη Γενεύη σε δύο εβδομάδες.

Ο Ροχανί είπε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν προτίθεται να εμπλακεί αμέσως σε συνομιλίες «υπό χρονική προθεσμία» για να διευθετηθεί η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Πάντως, ακόμη και καθώς οι συντηρητικοί στοιχίζονται πίσω από το Ροχανί που κατήγαγε μια σαρωτική εκλογική νίκη τον Ιούνιο υποσχόμενος μεταξύ άλλων περισσότερη μετριοπάθεια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, υπήρξαν τοποθετήσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος προτρέχει.

Ο πρόεδρος της βουλής Αλί Λαριτζανί εξήρε την ομιλία του Ροχανί στη ΓΣ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ISNA. Όμως ο Λαριτζανί, εξέχουσα μορφή των συντηρητικών, δεν έκανε καμιά αναφορά στη συνομιλία του προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ομπάμα.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης είπε την Δευτέρα ότι η συνομιλία ήταν μια πρόωρη κίνηση, σε μια ένδειξη αναστάτωσης στους κόλπους των σκληροπυρηνικών που μπορεί να αρχίσουν να προβάλλουν αντίσταση στις κινήσεις του σχετικά πιο μετριοπαθούς Ροχανί.

Ο επικεφαλής των Φρουρών και άλλοι θεωρούμενοι ως σκληροπυρηνικοί επιχειρηματολογούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν απτά βήματα, όπως να άρουν ορισμένες από τις σκληρές κυρώσεις που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 40% κι έχουν προκαλέσει μεγάλη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ.

«Είτε η Αμερική θα κάνει ένα μεγάλο βήμα, διακόπτοντας τις κυρώσεις, και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της ηρωικής ευελιξίας του ανώτατου ηγέτη, ή θα συνεχίσει τους (. . .) παράλογους ισχυρισμούς της, κάτι που θα κάνει προφανή τα αμερικανικά ψέματα», ανέφερε ο σκληροπυρηνικός κοινοβουλευτικός Αλιρεζά Ζακανί, σύμφωνα με το Fars.
Άλλοι ερμήνευσαν την δήλωση Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν ως ένδειξη της ισχύος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Αντιλήφθηκαν αυτήν την αλήθεια, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορεί να “σπάσει” και ότι είναι καλύτερο να δεχθούν την αλληλεπίδραση με βάση προσήκοντες και δίκαιους κανόνες, αντί (να επιλέξουν) μια αναμέτρηση», υποστήριξε ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

 


σχετικα αρθρα