Αισιόδοξοι ότι, έως τις 10 Οκτωβρίου, θα επιλυθούν τα θέματα που εμποδίζουν την πρόοδο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εμφανίστηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, που συναντήθηκαν με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε (φωτό), στις Βρυξέλλες.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι κομμάτων και αξιωματούχοι της Βοσνίας υπέγραψαν, χθες, τις αρχές εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση "Σέιντιτς - Φίντσι" και η τελική συμφωνία αναμένεται σε επόμενη συνάντηση που, όπως αναγγέλθηκε, θα πραγματοποιηθεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες διαφώνησαν στον τρόπο εφαρμογής της απόφασης που συνεπάγεται αλλαγή του Συντάγματος με τρόπο που θα επιτρέπει σε εκπροσώπους των μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα για ανώτατα αξιώματα στις εκλογές, ωστόσο έφθασαν κοντά σε συμφωνία.

"Φθάσαμε στη σκιαγράφηση λύσεων, κι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα" ανέφερε, κατά την επιστροφή του στο Σαράγεβο, ο αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης 1990, Μάρτιν Ραγκούζ, προσθέτοντας ότι τέθηκε "ισχυρή βάση" για επίτευξη συμφωνίας έως τις 10 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα επιστροφή της Βοσνίας στην ευρωπαϊκή πορεία.

Με παρόμοιο τρόπο σχολίασε τη χθεσινή συνάντηση, στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο της ΕΕ, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας Βιέκοσλαβ Μπεβάντα.

"Είναι βήμα εμπρός" είπε ο κ. Μπεβάντα, συνέστησε όμως επιφυλακτικότητα έως την επίτευξη τελικής συμφωνίας. "Είμαι πολύ αισιόδοξος" δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, ο οποίος, στις Βρυξέλλες, άσκησε κριτική στην πρόταση για την εκλογή των μελών της τριμερούς προεδρίας της χώρας, την οποία κατέθεσαν ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατικής Δράσης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Οι κ.κ. Τσόβιτς και Ιζετμπέγκοβιτς, προτείνοντας δύο εκλογικές περιφέρειες εντός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, προσπάθησαν να ανοίξουν την "πόρτα" μιας τρίτης οντότητας στη χώρα, υποστήριξε.

Στην επόμενη συνάντηση, στις Βρυξέλλες, στις 10 του τρέχοντος μήνα, θα προεδρεύσει και πάλι ο κ. Φούλε, ο οποίος, χθες, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στη Βοσνία.

Οι πολιτικοί της Βοσνίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με προειδοποιήσεις για κυρώσεις, όπως διακοπή κάθε οικονομικής βοήθειας μέσω των προενταξιακών προγραμμάτων, αλλά και αποκλεισμό της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με βάση τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.