Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ΗΠΑ απέλασαν τον επιτετραμμένο της στην Ουάσινγκτον σε αντίποινα για την απέλαση τριών διπλωμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε αμέσως από την Ουάσινγκτον.

Δύο ακόμη πολίτες της Βενεζουέλας επίσης απελάθηκαν, ανακοίνωσε το Καράκας, την επομένη της απέλασης των τριών αμερικανών διπλωματών, μεταξύ τους η επιτετραμμένη Κέλι Κίντερλινγκ, που κατηγορούνται για οικονομικό σαμποτάζ, δολιοφθορά σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκοπεία που διέπραξαν σε συνεργασία με την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας "αντιτίθεται στην απέλαση του επιτετραμμένου της μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον Καλίστο Ορτέγκα Ρίος και της δεύτερης γραμματέως της πρεσβείας Μόνικα Σάντσες, και της Μαρισόλ Γκουτιέρεθ, συμβούλου στο Χιούστον, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις απελάσεις αυτές λέγοντας ότι οι διπλωμάτες είχαν 48 ώρες στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

"Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να απελάσει αμερικανούς αξιωματούχους με αβάσιμους ισχυρισμούς, κάτι που απαιτεί πράξη αντιποίνων, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βενεζουέλα επλήγη στις αρχές Σεπτεμβρίου από εκτεταμένο μπλακ άουτ, το οποίο οι αρχές απέδωσαν σε πιθανό "σαμποτάζ". Η χώρα έχει επίσης ελλείψεις σε τρόφιμα και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση και τους "αμερικανούς υποστηρικτές" της προκειμένου να επιτύχει την δυσφήμισή της.

Ουάσινγκτον και Καράκας, που δεν έχουν πρεσβευτές η μια στη χώρα της άλλης από το 2010, αλλά επιτετραμμένους, διατηρούν διπλωματικές σχέσεις ιδιαίτερα τεταμένες.

Αναλυτές στο Καράκας, πάντως, εκτιμούν ότι η συντήρηση μιας συνεχούς καχυποψίας απέναντι στις ΗΠΑ αποτελεί για τον πρόεδρο Μαδούρο έναν τρόπο να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, δύο μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.